![]() |
Döner Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Döner Nasıl YapılırDöner Yapılışı - Döner nasıl yapılır Her gün yediğimiz geleneksel yemeğimiz döner nasıl yapılıyor hiç merak ettiniz mi? Yaprak inceliğinde doğranmış dönerlik et, süt, sıvıyağ, soğan suyu, tuz ve karabiber karışımında bir gece bekletilir ![]() ![]() Ateş karşısında devamlı çevrilerek pişmesi sağlanır ![]() ![]() Döner, kömür ateşinde pişirilirken alevlenmesi için, ateşin üzerine ara sıra yağlı sudan serpiştirilir ![]() ![]() Ya sade olarak ya da pilav, şehriye, pide, patates, sebze soteleri veya salata gibi yeşilliklerle birlikte servis yapılır ![]() ![]() Tarihçesi Evliya Çelebi'nin yazılarında ilk olarak Kırımlılar tarafından yapıldığı ve yatay olarak hazırlandığı geçer ![]() ![]() Dönerin günümüzdeki son hali 1800'lü yıllara ve Bursa'daki İskender Efendi'ye dayanmaktadır ![]() Çeşitleri ve hazırlanışı Döner çeşitli ülkelerde farklı şekillerde hazırlanmaktadır ![]() ![]() Shawarma pide veya sandviç ekmeğine koyulurken, Yunanistan'da hazırlanan gyros istisnasiz her zaman pide icine koyulur ![]() Türk döneri ise pide, dürüm veya ekmek arasında sunulmaktadır ![]() ![]() ![]() Gerçek Türk dönerine yeşillik (sivribiber, marul veya kıvırcık salata), domates ve soğan (bazı bölgelerde özellikle İstanbul'da patates kızartması ve turşu) koyulurken, shawarmanın içine farklı soslar eklenebilmektedir ![]() Antakya döneri Antakya yöresine ait olan bir döner tarzıdır ![]() ![]() ![]() Antakya döneri İstanbul, Ankara, izmir gibi büyükşehirlerde bir çok yerde yapılmaktadır ![]() Ankara yaprak döneri ise turşusuz ve patatessiz sunulur ![]() ![]() Ancak yurtdışında bu haliyle başarılı olamasa da Ankaralılar onu çok severler ![]() ![]() Diğeri ise Ankara'da yapılan yaprak döneridir ki bu dönerde araya bir sey konulmadığı için etler kesilince ufak parcalar haline gelir ![]() Dünyanın en büyük döneri Dünyanın en büyük döneri 2 ton 698 kilogramla Bursa'da bir döner açılışında yapılan dönerdir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|