Ev Yapımı Turşu Tarifi |
08-31-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ev Yapımı Turşu TarifiEvde Turşu Nasıl Yapılır Hanımlar turşu yapımı oldukca kolay gibi görünsede aslında incelik istiyen bir iştir tuzunu suyunu ayarlamak oldukca zordur bu konuda sizlere yardımcı olaiblmek adına ev Yapımı Tursu tarifi ve turşu yaparken dikkat etmeniz gereken inceliklere deyineceğizöncelikle turşu yapımında kullanacağınız kaplar Ev turşularında kullanılacak kapların seçimi önemlidir En sağlıklısı cam kavanozlardır bu çokönemli aklınız bir köşesinde mutlaka bulunsun Turşuların tuzlu suyunun hazırlanış şekilleri şöyle 1-%5 tuzlu su yapmak için : 50 gr Yıknamış, temizlenmiş tuz tartılarak 1 litre suda eritilir Eğer tuzlu su miktarı bir litreden fazla olacaksa o zaman suyun her litresi için 50 gr Tuz hesap edilir Eğer tuzu tartmak mümkün değil ise; o zaman % 5 lik tuzlu su pratik olarak şöyle yağılabilir : Suyun her litresi için tuzdan 3 yemek kaşığı dolusu ölçülerek alınır ve 1 litre suda eritilir 2-%6 lık tuzlu su yapmak için : Her bir litre için 60 gr tuz tartılarak eritilir Pratikte suyun her litresi için 3 yemek kaşığı ve 3 çay kaşığı dolusu hesap edilir 3-% 10 luk tuzlu su için : 1 litreye 100 gr tuz, pratikte 1 litre suya 6 yemek kaşığı dolusu tuz gereklidir 4-%12 lik tuzlu su için : 1 litre suda 120 gr tuz, pratikte 6 yemek kaşığı dolusu ve 6 çay kaşığı dolusu tuz kullanmak gereklidir Hemen ev Yapımı bir turşu tarifi verelim örnek olarak Salatalık Turşusu Gerekli Malzemeler 1 kilo kornişon salatalık su (mümkünse kaynak suyu) 4-5 çorba kaşığı kaya tuzu 1 çorba kaşığı toz şeker 10 diş sarımsak 2 çay bardağı sirke 10-12 al maydanoz Salatalık Turşunun Yapılışı Taze, sert yapılı, küçük boy ve aynı kalınlıktaki salatalıklar kullanın En uygun çesit kornişon'dur İçlerinde ezik, çürük ve küflü olanları ayırın; üzerlerindeki çamur, toprak vb kirleri yıkayın - Salatalıkları kavanoza dolduruntuzunu uzerine ilave edinSarımsaklarınıkavanoza yerleştirin Sirkeyi içine boşaltın Suyunu salatalıkların tümü salamuranın içinde kalacak şekilde ilave edinMaydanozu kapak yapın ve kavanozun kapağını kapatın Tezgah üzerinde yada düz bir zemin üzerinde 2 gün bekletin ki suyu azalırsa ki azalacaktır: üzerine biraz daha su ilave edinKapağını sıkıca kapatıp, serin bir yerde 4-5 hafta bekletildikten sonra tüketilmeye hazırdır bakarsınız zaten tadından ve renginden anlaşılır yenme zamanına gelip gelmediği |
|