Resimli Hamur İşleri Tarifi |
08-31-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Resimli Hamur İşleri TarifiResimli hamur işleri tarifi Hamur işi börek tarifleri Çörek tarifleri resimli Börek tarifleri resimli Açma Tarifi Malzemeler : 20 g kuru hamur mayası (veya 42 g Pakmaya yaş hamur mayası) 4,5 su bardağı un 50 g margarin 2 tatlı kaşığı toz şeker 1 çay kaşığı tuz 1 adet yumurta 1,5 su bardağı ılık su veya süt 1 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için) Hazırlanışı : Giriş bölümünde anlatılan yöntemle orta yumuşaklıkta mayalı hamur hazırlanıp, 20-25 dakika sıcak bir yerde dinlendirildikten sonra üst üste katlayarak uzun fitiller hazırlayın Bu fitillerden yumurta büyüklüğünde parçalar keserek yuvarlayın ve 15 dakika daha dinlendirin Tezgahın üzerini yağlayın ve yuvarlak hamur parçalarını 20 cm çapında açın Üzerlerine margarin sürün, bir ucundan kıvırarak rulo yapın, burarak katlayın, uçlarını birleştirin ve halka şeklini verin Açmaları yağlanmış tepsiye dizin ve yaklaşık 25-30 dakika mayalanmaya bırakın Daha sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çöreotu ile süsleyerek 200°C ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirin Baharatlı Kolay Poğaça Malzemeler : 200 gr margarin 3 su bardağı un 2 adet yumurta 1 kahve fincanı yoğurt 1 paket kabartma tozu 1 tuz kaşığı tuz 1 tuz kaşığı kırmızı pul biber ½ demet dereotu 1 su bardağ beyaz peynir 1 su bardağı kaşar peynir 4 adet taze soğanın yeşil sapı 1 tuz kaşığı kekik 1 tuz kaşığı kuru nane Üzeri için : Çörek Otu Baharatlı Kolay Poğaça yemeğinin hazırlanışı: 1 adet yumurtanın sarı ve beyazını ayrı kaplara ayırın Hazırlanışı : Derin bir kasenin içine yumurtayı, yumurta beyazını, oda sıcaklığında yumuşattığınız margarini, ilave edip, yoğurun veya mikser ile çırpın Harcın içine bir süzgeç yardımı ile eleyerek unu, tuzu ve kabartma tozunu ilave edin Daha sonra, kırmızı pul biberi, kekiği, kuru naneyi, rendelenmiş beyaz peyniri, kaşar peyniri, kıyılmış taze soğan saplarını, dereotunu ilave edip, iyice yoğurun(Hamur ele yapışmayacak hale gelinceye kadar Eğer hamur yoğrulduğu halde ele yapışıyorsa, içine ekstra un ilave edip, yoğurun) Hamur kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, hamuru yuvarladıktan sonra hafifçe avcunuz içiyle üzerine bastırıp, ortadan ikiye katlayarak poğaca şekli verin Baharatlı kolay poğacaları sıvı margarin ile yağladığınız fırın tepsisine dizin Üzerine bir fırça yardımı ile ayırdığınız yumurta sarısını sürün En son poğaçaların üzerine çörek otu serpin Poğaçaları önceden 185 derecede ısıttığınız fırında 25-30 dak üzerleri kızarana kadar pişirip, sıcak olarak servis edin Bohça Böreği Malzemeler : Un 4 1/2 su bardağı 500 gram Tuz 1 1/2 yemek kaşığı 18 gram Sıvı yağ 3/4 su bardağı 150 gram Yumurta 1 adet 50 gram Sirke 1 yemek kaşığı 10 gram Su 1 su bardağı 200 gram Soğan 1 büyük boy 110 gram Kıyma 1 su bardağı 175 gram Kara Biber 1 tatlı kaşığı 2 gram Nişasta 1/2 su bardağı 50 gram Hazırlanışı : Unu geniş bir kaba ele, 1 yemek kaşığı tuz kat, karıştır, üzerine 2 yemek kaşığı yağ gezdir, ortasını aç, yumurtayı kır, sirkeyi koy, suyu azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yap, 7-8 dakika yoğur, biri biraz büyük olmak üzere onbir parçaya bölüp bezeler yap, nemli bez örterek 10 dakika dinlendir Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, kıyma ile birlikte kısık ateşte ara sıra karıştırarak bıraktığı suyu çekinceye değin, yaklaşık 10 dakika işir Kara biber ve kalan tuzu kat, karıştır Nişasta serperek küçük bezeleri 60 santimetre çapta, büyük bezeyi 65 santimetre çapta, yarım milimetre incelikte aç Büyük yufkanın üzerine diğerlerini düzgünce koy En üstteki yufkanın ortasına kıymalı içi 25x30 santimetre boyutlarında yay Yufkaları tek tek bohça şeklinde katla, her katlayışta katlanan yüzeylere yağ sür, altıncı yufkaya gelince bohçayı ters çevir, katlamaya devam et Tepsiyi 1/2 yemek kaşığı yağ ile yağla Katlanmış hamuru ters çevirip tepsiye yerleştir, enine üç, boyuna dört parçaya böl, oluşan karelerin köşelerinden geçerek verev şekilde kes Kalan yağı ısıt, böreğin üzerine gezdir Önceden ısıtılmış orta üstü sıcaklıktaki fırında yaklaşık 30 dakika pişir |
|