Hollandanın En Meşhur Yemeği |
08-31-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hollandanın En Meşhur YemeğiHollandanın en meşhur yemeği Hollandanın ünlü yemekleri Endonezya mutfağının izleri Hollanda’nın yemek kültürünü oluşturuyor Hollanda’nın kendine özgü yemek kültürünün temelinde ise peynir ve tereyağı var Hemen her öğün bu iki lezzeti sofralarınızda bulmanız mümkün ROTTERDAM ÇORBASI (HOLLANDA) 4 su bardağı tavuk suyu 125 gr taze fasulye (kılçıkları ayıklanıp, 1,5 cm boyunda kesilmiş) 180 gr iç bezelye 1/2 hıyar (kabuğu soyulup çekirdekleri temizlendikten sonra, küçük parçalar halinde doğranmış) 3/4 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış) 3 yumurtanın sarısı 125 gr (1/2 su bardağı) krema 1 çorba kaşığı taze soğan (ince kıyılmış) Orta boy bir tencerede, tavuk suyunu harlı ateşte kaynatınız Taze fasulye, bezelye, hıyar, tuz, biber ve maydanozu ekleyip, ateşi biraz kısarak sebzeleri 10-15 dakika, fasulye ve bezelyeler yumuşayana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten alınız Küçük bir kasede yumurta sarılarını ve kremayı karıştırıp, tenceredeki sıcak tavuk suyundan 5 çorba kaşığı katarak çırpınız Yumurtalı karışımı tencereye ekleyiniz Tencereyi ağır ateşe oturtup, sürekli karıştırarak, çorbayı kaynatmadan ısıtınız Tencereyi ateşten alıp, çorbayı ısıtılmış bir kaseye boşalttıktan sonra, üstüne taze soğanı serpip servis ediniz HOLLANDA SALATASI 1 yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı tuz 1+1/2 çay kaşığı toz hardal 1 kahve kaşığı karabiber kahve kaşığının ucuyla pul kırmızıbiber 125 gr (1/2 su bardağından biraz fazla) zeytinyağı 1+1/2 çorba kaşığı limon suyu 125 gr (1/2 su bardağı) krema 15 gr (3 yaprak) jelatin (2 çorba kaşığı ılık suda eritilmiş) 2 kırmızı elma (kabukları soyulup ince kıyılmış) 1 çorba kaşığı kereviz (rendelenmiş) 1 yeşil dolmalık biber (ayıklanıp, ince kıyılmış) 2 orta boy patates (haşlanmış ve ufak doğranmış) 2 katı yumurta (kıyılmış) 125 gr ançüez 10 yeşil çekirdeksiz zeytin (her biri üçe kesilmiş) Yumurta sarısı, hardal, tuz, karabiber ve pul kırmızı biberi orta boy bir kasede karıştırıp, yumurta teli ile iyice çırpınız Zeytinyağı damla damla akıtıp çırpınız (Yağı başta fazla akıtırsanız mayoneziniz topak topak olacağından, ancak mayonez koyulaşmaya başlayınca biraz daha fazla akıtabilirsiniz) Mayonezin çok koyu olmasını önlemek için ara sıra birkaç damla limon suyu ekleyiniz Bütün yağ bitince limonun tamamını ekleyip dilerseniz biraz daha tuz, hardal ve limon suyu katınız Krema ve jelatini ekleyip iyice karıştırınız Elma, kereviz, dolmalık biber, patates, katı yumurta ve ançüezleri ekleyip karışımı 1 kg'lık (5 su bardağı su alan) bir kalıba boşaltarak buzdolabında 3 saat, salata iyice tutana kadar bekletiniz Kalıbı buzdolabından alıp iç kenarlarında keskin bir bıçağı çepeçevre gezdiriniz Kalıbın dibini kaynar suya batırıp çıkarınız Üstüne soğuk bir servis tabağı koyup ters çevirerek hızla sallayıp, salatayı servis tabağına çıkarınız Üstünü zeytinlerle süsleyip hemen yada bir süre daha soğuttuktan sonra servis ediniz |
|