![]() |
Çanakkale Savaşının Sonuçları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Savaşının SonuçlarıÇanakkale Savaşının Sonuçları 1-I ![]() ![]() 2-Rusya’ya yardım götürülemediğinden dolayı Rus-ya’da artan ekonomik kriz Bolşevik ihtilaline zemin hazırlandı ![]() 3-İngiltere ve Fransa itibar kaybetti ve büyük zarar gördü ![]() 4-İttifak devletleri safında Sırbistan ve Yunanistan’a karşı savaşa giren Bulgaristan Osmanlı ile Almanya arasında kara bağlantısı kurdu ![]() ![]() 5-Türk ulusunun kendine olan güveni arttı ![]() 6-Yaklaşık yarım milyon insan hayatını kaybetti 7-Askerlerine “Ben size Taarruzu değil ölmeyi emrediyorum”diyen 19 ![]() ![]() 8-Osmanlı’nın saygınlığı arttı ![]() 9-İngiliz ve Fransız donanmalarının da malüb olabileceği görüldü 10-Sömürge altındaki milletler cesaretlenmiştir ![]() ![]() 11-Yunanistan ve Romanya’nın savaşa girip girmeme konusundaki tereddütleri artmıştır ![]() 12-İngiltere ve Fransa’nın boğazlara saldırmasını çıkarlarına uygun bulmayan Rusya’nın; boğazlar kendisine terk edilmediği takdirde Almanya ile barışacağını ileri sürerek İngiltere ve Fransa’yı tehdit etmesi, ilk defa gizli antlaşmaları gündeme getirdi ![]() |
![]() |
![]() |
|