|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
eğitim, milli, sisteminin, türk, yapısı, yönetim |
![]() |
Türk Milli Eğitim Sisteminin Yönetim Yapısı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Milli Eğitim Sisteminin Yönetim YapısıTürk Milli Eğitim Sisteminin Yönetim Yapısı Türk eğitim sisteminin yönetim yapısı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren gelişmeye başlamıştır ![]() ![]() Kurtuluş Savaşı sırasında, Ankara Hükümetine bağlı ilk Milli Eğitim Bakanlığı 2 Mayıs 1920 yılında kurulmuştur ![]() ![]() Kuruluşundan günümüze kadar, değişen ekonomik, politik ve toplumsal şartlara göre Bakanlığın yapısında birçok değişiklik yapılmış, yurt içi ve yurt dışı teşkilatları ile kadrosu en geniş bakanlıklardan biri haline gelmiştir ![]() MERKEZ TEŞKİLATI: Milli Eğitim Bakanlığında tüm yetkiler (atama yapma, yönetmelik çıkartma, program hazırlama vb ![]() ![]() ![]() ![]() Bu birimlerden Talim Terbiye kurulu büyük ölçüde eğitim kurumlarında uygulanan eğitim programlarının ve bunları destekleyen ders kitaplarının hazırlanması, geliştirilmesi değiştirilmesi gibi konulardan sorumludur ![]() Ana hizmetler birimi ise örgün ve yaygın eğitim kurumlarının bağlı bulunduğu genel müdürlüklerle bu kurumlara destek olan genel müdürlükleri kapsamaktadır ![]() ![]() Milli Eğitim Bakanlığında tüm örgün eğitim kademeleri ve okul türlerine göre ve yaygın öğretim kurumlarına yönelik genel müdürlük bulunmaktadır ![]() Merkez teşkilatının yardımcı birimlerinin, bakanlığın tüm personel işlerini yöneten Personel Genel Müdürlüğü ile personelin ve eğitim kurumlarının gelişmesine katkıda bulunan hizmet içi eğitim, idari ve mali işler, öğretmene hizmet ve sosyal işler, işletmeler, yatırımlar ve tesisler, eğitim araçları ve donatım, sağlık işleri, orta öğretim burs ve yurtlar, eğitim araştırma ve geliştirme, çıraklık, meslek ve teknik eğitimi geliştirme, yayın fonu dairesi başkanlıkları ile savunma sekreterliğinden oluşmaktadır ![]() TAŞRA TEŞKİLATI: Taşra teşkilatı il, ilçe, ve okul teşkilatlarından oluşur ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() YURT DIŞI TEŞKİLATI: Milli eğitim bakanlığının yurt dışında çeşitli ülkelerde eğitim müşavirlikleri bulunmaktadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|