Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, hakkında, ilkesi, laiklik

Laiklik İlkesi Hakkında Bilgi

Eski 08-30-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Laiklik, devlet düzeninin ve hukuk kurallarının dine göre değil, akla ve bilime dayandırılmasıdır Ayrıca; insanların, dini inancına ve vicdan hürriyetine karışılmaması, herkesin din ve inancının gereklerini serbestçe yerine getirebilmesi olarak da tanımlanabilmektedir

Laiklik İlkesinin Genel Özellikleri
1Din ile devlet işleri birbirinden ayrılmıştır
2Laik bir devlette yönetim, toplumun ihtiyaçları din kurallarına göre değil, akılcı ve bilimsel yollarla giderilmeye çalışılmıştır
3Laiklik kişilere din, vicdan (inanç) ve ibadet özgürlüğü sağlamıştır
4Laiklik ilkesine göre; devlet gerçek bir kişi olmadığından resmi bir dini yoktur
5Laiklikte devletin belli bir dine üstünlük tanıması, onun kurallarını devlet gücüyle benimsetmeye ve uygulatmaya çalışması yoktur
6Herkes din ve mezhep ayrımı gözetilmeksizin kanun önünde eşittir
7Laiklik ilkesi Türk toplumunun batılılaşmasına çağdaşlaşmasına ortam hazırlamıştır
8Atatürk laiklik ilkesiyle, dini faaliyetlerin çıkar amacıyla kullanılmasının önlenmesini, bilimsel esasların ve ileri teknolojinin yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlamayı amaçlamıştır

Laiklik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılâplar
1Saltanatın kaldırılması
2Halifeliğin kaldırılması
3Şeriyye ve Evkaf Vekaleti-nin (bakanlığının) kaldırılarak yerine Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün kurulması
4Eğitim - öğretimin birleştirilmesi ve medreselerin kapatılması
5Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması
6İbadet yerlerinin dışında dinsel kıyafet, sembol ve işaretlerle dolaşılmasının yasaklanması
7Yabancı okullarda ders kitaplarındaki dinsel sembol ve işaretlerin kaldırılması,forumsinsinet
8Ekonomi, hukuk, eğitim ve sosyal yaşam gibi her alanda dinden kaynaklanan uygulamalara son verilmesi
9Medeni Kanunun kabul edilmesi
101928-de anayasadan -Türkiye Cumhuriyeti Devletinin dini İslamdır- maddesinin çıkarılması
111937de laiklik ilkesinin anayasaya girmesi

Laiklik İlkesinin Türk Toplumuna Sağladığı Faydalar
1Bu ilke ile din ve mezhep farklılıkları ortadan kaldırılarak toplumsal alanda kaynaşma sağlanmıştır
2Türkiyede hukuk birliğinin sağlanmasında etkili olmuştur
3Toplum hayatında dine, inanca ve insana saygı ve hoşgörü gelişmiştir
4Laiklik ilkesi sayesinde yabancı devletlerin azınlıkları bahane ederek içişlerimize karışması engellenmiştir
5Türkiyenin çağdaşlaşması hızlanmıştır
6Din ve vicdan hürriyeti sağlanmıştır
7Laikliğin kabul edilmesiyle Türkiyede akla, bilime, gerçeğe ve özgürlüğe dayanan bir toplum ve devlet sistemi kurulmuştur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com