Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, hakkında, hendek, savaşı

Hendek Savaşı Hakkında Bilgi

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hendek Savaşı 31 Mart 627 tarihinde gerçekleşen, Mekkeli Müşriklerle Müslümanlar arasındaki üçüncü ve son savaştır Savaş adını, Müslümanların savunma için kazdıkları hendekten almaktadır

Nedenleri
Mekkeli Müşrikler Uhud Savaşı'nda kesin bir zafer kazanamamışlardı Ayrıca Uhud Savaşı'ndan sonra Müslümanlar, Medine'nin doğusuna ve kuzeyine bazı seferler yaparak Mekke kervanlarının Mısır, Suriye ve Irak yolunu kapattırdılar

Hazırlıklar
Mekkeli Müşrikler kendi birliklerinin yanı sıra, Ehabiş, Kinane, Tihame, Gatafan, Fezare, Beni Esed ve Necd kabilelerinden de paralı askerler aldılar

Mekkeli Müşriklerin harekete geçtiğini haber alan Müslümanlar, öncelikle savaş için strateji belirlediler Buna göre açıkta savaşılmayacak, savunma savaşı verilecekti Savunmayı kolaylaştırmak amacıyla Selman-ı Farisi'nin teklifiyle şehrin(Medine) bazı stratejik yerlerine hendekler kazılmasına karar verildi[1] Ayrıca kadın ve çocuklar da zarar görmemeleri için şehirdeki bazı kulelere yerleştirildiler

Savaş
Sal dağında karargah kuran Müslümanlar, küçük gruplara ayrılarak hendeği korumaya ve muhtemel hendeği aşma girişimlerini engellemeye çalıştılar Bir iki girişim dışında Müşrikler hendeği aşmayı denemediler Savaş karşılıklı ok atışlarıyla geçti

Yiyecek stoklarının tükenmesi ve kuşatmanın etkisiz kalması nedeniyle Müşrikler, Beni Kurayza Yahudilerini savaşa katılmaları için razı ettiler Buna göre, Muhammed'a saldırmazlık sözü veren Beni Kurayzalılar, Müslümanları aradan vuracaklardı Ancak durumu haber alan Muhammed, bazı ufak birlikleri bu yöne sevk etti Bunu duyan Beni Kurayzalılar önemli bir girişimde bulunamadılar Yalnızca bazı Yahudiler'in, ailelerin bulundukları kulelere başarısız saldırma girişimleri oldu Bunların birinde Muhammed'in halası Safiye, kuleye tırmanan bir Yahudi'nin başını keserek diğer Yahudilerin önüne attı[2]

Müşriklerin kuşatması 1 ay kadar sürdü Soğukların artması, hatta çıkan bir fırtınanın çadırlarını dağıtması sebebiyle Müşrikler, kuşatmayı kaldırdılar[3] Böylece Hendek Savaşı Müşrikler için neticesiz kalmış oldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com