Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, hakkında, hititler, kısa

Hititler Hakkında Kısa Bilgi

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

hititler hakkında madde madde bilgi, hititler hakkında ansiklopedik bilgi, hititler hakkında önemli kısa bilgiler, hititler hakkında özet bilgi, hititler ile ilgili kısa bilgiler

1 Anadolu'ya Kafkasya üzerinden gelmişler Kızılır­mak yayı içerisinde kalan Kapadokya adı verilen böl­geye yerleşmişlerdir
2 İlk zamanlarda küçük krallıklar ve beylikler ha­linde örgütlenmişlerdir Bu krallıkların birleşmesiyle mer­kezi bir devlet kurmuşlardır Bu devlet Anadolu'da siya­sal birliği sağlayan ilk devlet olmuştur Hattuşaş'ı (Boğazköy) başkent yapmışlardır
3 Ülkeyi yöneten krala büyük kral denilmiştir Büyük hükümdar aynı zamanda baş rahip, baş komutan, baş yargıç idi
4 İlk zamanlarda kral yaptığı işlerden dolayı Pan­kuş meclisine hesap verirdi Kralın monarşik idaresi ar­tınca Pankuş meclisinin önemi kalmamıştır Yönetimde ana kraliçe Tavannanna söz sahibi idi
5 Toplumsal yaşamda şu sınıflar görülmüştür Asil­ler, özgürler ve köleler
6 Hitit saraylarında "Anal" deni­len kral yıllıklarını yazan katipler görevliydi Bu yıllıklar tarih yazıcılığına ör­nektir
7 Hitit kanunları daha çok insancıldı İdam cezasını çok az uygulamışlardır Kadınlara mirastan pay vererek, Özel mülkiyeti korumuşlardır Ayrıca kölelere bedel öde­yerek özgür olabilme hakkını da tanımışlardır
8 Hititler çok tanrılı bir dinsel yaşayışa sahiptiler Komşu kavimlerin tanrılarına da önem vermişlerdir
9 Hititler Kuzey Suriye'nin verimli topraklarına sahip olmak için Kadeş savaşını yapmışlardır (MÖ1295) Ön Asya'da Asur tehlikesi belirince Kadeş anlaşmasını yapmışlar ve bu anlaşmayla Asur'a karşı ittifak kurmuş­lardır (MÖ 1280)
10 MÖ 1200'lerde Ege denizinden gelen kavimlerin İstila hareketleri Hitit devletinin yıkılmasına neden ol­muş­turforumsinsinet Bu sırada bazı Hitit boyları Orta Toroslar'da ve Gü­neydoğu Anadolu'da "Geç Hitit Beylikleri" denilen bey­likleri kurmuşlardır Ancak Asurlular Geç Hitit Beyliklerine son vermiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com