Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1921, ankara, antlaşması, ekim

Ankara Antlaşması (20 Ekim 1921)

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

ankara antlaşması hakkında bilgi, ankara antlaşması kısa bilgi

Sakarya Zaferi'nin kazanılmasından sonra TBMM Hükümeti ile Fransa arasında imzalandı Fransızlar Türk tarafı ile antlaşma yapmak için Sakarya Muharebesi'nin sonucunu beklediler Zaferin kazanılmasının ardından antlaşma imzalandı

Ankara Antlaşması'na göre;
1 Taraflar arasında savaş durumu sona erecek,
2 İskenderun ve Hatay'da Türklere geniş hak tanıyan özel bir yönetim kurulacaktı
3 Her iki taraf, kendilerine kalan topraklarda genel af ilan edecekti

Önemi: - Ankara Antlaşması TBMM için siyasi bir zaferdir Antlaşma ile ilk kez bir İtilaf Devleti yeni Türk devletini ve Misak-ı Milli’yi tanımış oldu
- Hatay dışındaki bugünkü Suriye sınırımız çizildi
- Fransa’nın TBMM ile anlaşma yapması ile İtilaf devletleri bloğu parçalandı
- Fransa ile savaş sona erdiğinden Güney Cephesi'nde güvenlik sağlandı Bölgedeki birlikler Batı Cephesi'ne sevk edildi
- Fransız desteğini kaybeden Ermeniler yalnız kaldılar Çukurova'da bir Ermeni Devleti kurma hayalleri sona erdi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com