Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
asitli, işlemeli, koymayın, renkli, tabaklara, tuzlu, yiyecekler

Renkli İşlemeli Tabaklara Asitli Ve Tuzlu Yiyecekler Koymayın

Eski 08-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Renkli İşlemeli Tabaklara Asitli Ve Tuzlu Yiyecekler Koymayın







Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nden Prof Dr Mehmet Yaman, renkli işlemeli tabaklarda asitli ve tuzlu gıdaların uzun süre bekletilmesi halinde, bu mutfak gereçlerinin kurşun ve kadmiyum açısından tehlikeli olduklarını belirtiyor Gıda mühendisi Sedat Kuru da tahta mutfak malzemelerinin bulaşık makinesine atılmamasını söylüyor


Porselen tabaklar, teflon tavalar ve tahta gereçler evlerden eksik edilmeyen, yemek yaparken yokluğunun hissedildiği mutfak malzemeleridir Bu ürünlerin kullanımı esnasında yapılan birtakım yanlışlar sağlığımıza ciddi zararlar veriyor Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nden Prof Dr Mehmet Yaman, renkli işlemeli tabaklarda salçalı yemek gibi asidik ve turşuya benzer tuzlu gıdaların uzun süre bekletilmesi halinde bu mutfak malzemelerinin kurşun ve kadmiyum yönünden tehlikeli olduklarını belirtiyor


Prof Dr Mehmet Yaman, çatal kaşıkların genellikle paslanmaz çelikten yapıldığını belirtiyor Bazılarının da gümüş kaplama olduğunu dile getiren Yaman, daha ucuz bazı türlerde ise paslanmaz olmayan yumuşak çelikten bir metal üstüne sırasıyla krom, bakır, nikel ve krom kaplandığını aktarıyor Yaman, bu türdeki kaplamalı bir kabın çizilmesi ve asidik veya tuzlu gıdalarla uzun süre teması halinde risk oluşturduğunu belirtiyor Yaman, "Bu çeşitteki renkli işlemeli kaplarda yoğurt, salçalı yemek ve sirke gibi asidik ve turşu gibi tuzlu gıdaların uzun süre bekletilmesi halinde, bu mutfak gereçleri kurşun ve kadmiyum yönünden tehlikeli olabilmektedir Bu metalik boyalar sır tabakasıyla sırlanıyorsa da kullanıma bağlı olarak aşınma sonucu risk artmaktadır" diyor


Prof Dr Mehmet Yaman yönetiminde yapılan bir yüksek lisans çalışmasında analize tabi tutulan çok sayıda tabağın birçoğunda risk gözlenmese de markalı ve markasız bazı tabaklarda kadmiyum, kurşun gibi zararlı kimyasalların asitli gıdaları temsil eden asitlerde bekletildiğinde bulaştığı ortaya çıktığı tespit edildi Kadmiyum, kanserojen kimyasal bir madde iken kurşun, çok fazla toksin içeriyor, beyin fonksiyonlarını bozuyor ve IQ değerini düşürüyor





Boş teflon tavayı ocakta ısıtmayın


Prof Dr Mehmet Yaman'a göre yapışmaz teflon (politetrafloro etilen) tavaların bir kısmı 230 oC'den itibaren kanserojen bir kimyasal olan perflorooktanik asit (PFOA) yayabiliyor Sıcaklığın 350 oC'yi geçmesi durumunda bu kimyasaldan kaynaklanan risk ise kesin Boş teflon tavanın ocakta ısıtılması durumunda da bu sıcaklığa ulaşılıyor Böylece, PFOA zararlı kimyasalı tavadan gıdaya ve havaya bulaşıyor Bu da kişinin bağışıklık sistemini bozuyor


Gıda mühendisi Sedat Kuru ise tahta mutfak gereçlerinin bulaşık makinesine atılmaması gerektiğini söylüyor Kuru, buna sebep olarak da yüksek sıcaklıkta tahtanın direncinin azaldığını, ayrıca deterjan kimyasalının tahtaya nüfuz edip daha sonra yemeğe geçmesini gösteriyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.