08-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ruam
Alm Rotz (-krankheit f) (m), Fr Morve (f), İng Glanders Meslek hastalığı olarak bilinen; beygirlerden, merkeplerden, tek tırnaklılardan, yakın münâsebette olanlara(seyislere, veterinerlere, hayvan bakıcılarına) geçebilen, nâdir görülen bir hastalık
İlk olarak, 1773?te Osiander, ruamın insanlarda enfeksiyon yaptığını gösterdi 1882?de Löffler, ruam basilini buldu Etkeni: Malleomyces mallei?dir Kaynağı: Hasta olan tek tırnaklı hayvanlar ve enfekte lezyonlardan çıkan enfeksiyondur
Klinik Bulgular: Had şekli, yüksek ateş, titreme, kırgınlık, baş ve eklem ağrıları, halsizlik, bulantı, kusma gibi genel belirtilerle başlar Etkenin deriden girdiği yerde kısa zamanda yara meydana gelir Yaranın etrafı kızarır, ülserleşir, gangrenleşir Etrafındaki lenf bezleri şişer Kısa zamanda bütün göze, yüze yaralar bulaşır Klinik seyri ağırdır, vücud direncini çok kırdığından tâli enfeksiyonlar gelişir, hastayı öldürebilir
Müzmin şeklinin seyri, had ruama göre daha hafiftir
Teşhis: Veteriner, seyis, hayvan bakıcılarında tipik klinik bulgular görülürse, ruam düşünülür Kültür yapılarak ruam basili üretilebilir Böylece hastalığın kat?î teşhisi yapılır
Tedâvisi: Özel tedâvide, geniş tesir sahası olan antibiyotikler kullanılır Genel tedâvide, yaralara kuvvetli antiseptiklerle pansuman yapılır Vücuttan su ve elektrolit kaybına dikkat edilir Bütün eşyâları ve odası sürekli olarak ve aynı zamanda, iyileştikten sonra da dezenfekte edilir
Korunma: Birçok ülkelerde hastalığın ihbârı mecbûrîdir Hastalar U H K (Umumî Hıfzıssıhha Kânunu) madde 73?e göre zorunlu olarak tecrit edilir Aynı kânunun 78 maddesine göre, ruam kültürleri devlet kontrolünde olan laboratuarlarda bulundurulabilir Tecrit süresince ve tecritten sonra tam dezenfeksiyon yapılmalı; hasta hayvanlar itlaf edilip, öldürülmeli veya veterinerlerce tedâviye alınmalı; hayvan bakıcılar bu konuda eğitilmeli; ruamlı hayvanlar karantinaya alınmalı; kadavralar yakılarak yok edilmelidir
|
|
|