|  | Pirinç(Oryza Sativa) |  | 
|  08-27-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Pirinç(Oryza Sativa)Alm  Reis (m), Fr  Riz (m), İng  Rice (plant)  Familyası: Buğdaygiller (Gramineae)  Türkiye’de yetiştiği yerler: Anadolu’da yetiştirilen bir kültür bitkisi  Sulak yerlerde yetişen, 50-150 cm boylarında, yıllık otsu bir bitki  Çiçek durumu bileşik salkımlıdır  Başakçıklar tek çiçeklidir  Diğer tahıl bitkilerinden farklı olarak erkek organ sayısı altıdır  Pirinç tâneleri kavuz içerisinde kapalı olarak bulunur  Hasattan sonra kavuzlarından ayrılır  Kabuğu çıkarılmamış pirince çeltik denir  Kavuzlardan sonra dış zarlar da çıkarılmaktadır  Bu tarzda soyulmuş pirinç tânelerinde protein tabakası ayrılmış, yalnız nişasta kalmıştır  Devamlı sûrette böyle soyulmuş pirinçler yenildiği taktirde, B vitamini noksanlığından beriberi hastalığı meydana gelmektedir  Bu hastalığı B vitamini ihtivâ eden soyulmamış pirinçlerle tedâvi etmek mümkündür  Beriberi hastalığına da en çok Çin’de rastlanmaktadır  Pirincin vatanı Asya’dır  Hâlen tropik ve subtropik bölgelerde ekilmektedir  Pirincin en çok yetiştirildiği yerler arasında Çin, Japonya, Filipinler, Kore, Güney Amerika, Hindistan, Mısır, Senegal başta gelmektedir  Pirincin yetişmesi için nemli iklim ve bilhassa sulak arâziye ihtiyaç vardır  Pirincin köklerini kaplayan devamlı bir su tabakası olması gerekmektedir  Bundan dolayı suyu emmeyen killi topraklar, pirinç tarımı için elverişli olmaktadır  Türkiye’de yaklaşık olarak 14 milyon hektarlık tarım alanı vardır  Bunun 53  000 hektarında pirinç ekimi yapılmaktadır  Memleketimizde pirinç üretim alanları; Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerindedir  En çok pirinç üretimi yapılan iller ise Edirne, Samsun, Sinop (Boyabat), Kastamonu (Tosya), Çorum, İzmir, Manisa ve Balıkesirdir  Fakat bataklık gibi sulak yerler sıtmaya yol açtığından, pirinç yetiştirilmesi “Çeltik Kânunu” çerçevesinde müsâade ile olmaktadır  Pirinç, Çin’de takriben 5  000 seneden beri besin olarak kullanılan çok eski bir tahıl bitkisidir  Memleketimizde bulunan pirinç çeşitleri şunlardır: Kılçıksız çeltik: Maraş çevresinde yetiştirilir  Çok verimli olup, hastalıklara dayanıklıdır  Kırmızı çeltik: Kılçıkları kırmızıdır  Verim azdır, hastalıklara dayanıksızdır  Ak çeltik: Kılçıkları beyazdır  Hastalıklara dayanıksızdır  Kasım beyazı: Marmara Bölgesinde yetiştirilir  Büyük tâneli ve değerli bir pirinçtir  Onsen pirinci: Kılçıksızdır  Değerli bir pirinçtir  Japon pirinci: Ufak tâneli, verimi yüksek bir pirinçtir  Misbak: Uzun tâneli, değerli bir pirinçtir  Memleketimizde yılda ortalama 235  000 ton civârında pirinç üretilmektedir  Kullanıldığı yerler: Pirinçle hazırlanan pilav, şark mutfağının en karakteristik yemeğidir  Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem pilav yemeyi severlerdi  Bu bakımdan pilav yerken salevât getirilir  Ayrıca pirinç unu yapılarak, tatlılarda ve çocuk beslenmesinde fazlaca kullanılır  Pirinç, nişasta bakımından zengindir  Tanelerdeki nişasta oranı % 72-80 gibi yüksek bir orandadır   | 
|   | 
|  | 
|  |