|  | Pikan Cevizi (Carya İllinoensis) |  | 
|  08-27-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Pikan Cevizi (Carya İllinoensis)Alm  Walmuss Pecan (f), Fr  Noyer de Pecan, İng  Pecan walnut  Familyası: Cevizgiller (Juglandaceae)  Türkiyede yetiştiği yerler: Ilıman bölgelerde  Yerli cevizin yetiştirilemediği daha ılıman iklim kuşaklarında, diğer kültür bitkilerine göre daha az emekle yetiştirilebilen Amerikan cevizidir  Pikanın anavatanı KuzeyAmerika’dır  Türkiye’ye ise ilk olarak 1953 yılında gelmiştir  1980 yılından beri, ılıman bölgelerimizde (Antalya, İzmir gibi) üretimi yapılmaktadır  Pikanın besleyici özelliği yüksektir  İçerisinde vitamin A,B1, B2, B6, C ve E yanında K, Na, Fe, P gibi minerallerle yağ, protein ve karbonhidrat bulunur  100 gr meyve içerisindeki değerleri takriben aynı miktar sığır etine denktir  Diğer sert kabuklu meyve türlerine göre daha çok kalori verdiği, vitamin bakımından daha yüksek olduğu belirlenmiştir  Bir kg pikan içi ile insan vücuduna 6870 kalori kazandırılmaktadır  Bu kalori de insanın yaklaşık 2 günlük enerji ihtiyacıdır  Kullanıldığı yerler: Pikan meyvesi tâne ve kuru yemiş olarak tüketildiği gibi değişik şekillerde de kullanılmaktadır  Pikanın yaprak, kabuk ve kökleriyle yağları da ayrıca değerlendirilir  Pikan yağı, hem teknolojide hem de resim dalında çok aranan yağdır  Kabuk ve kökleri tanen ve boya endüstrisinde, aynı zamanda sabun ve yapıştırıcı üretiminde kullanılır   | 
|   | 
|  | 
|  |