![]() |
Herkes İlkyardimi Öğrenmeli |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Herkes İlkyardimi ÖğrenmeliHerkes İLKYARDIMI öğrenmeli İlkyardım gerektiren durumlarda öncelikle kendi güvenliğimizi sağlamak ve sadece durumun kötüleşmesini engellemeye çalışmak yeterlidir ![]() ![]() Bayılmalar Bayılan veya kendini kaybeden birini tokatlayıp, üzerine su dökmeyin ![]() ![]() Sara hastasının ellerinde, kollarında kasılmalar izlenir ve ağzından köpükler sızar ![]() ![]() ![]() Hastanın ağzına bir şeyler sokmaya çalışmayın; çünkü soluk borusuna kaçabilir ![]() ![]() ![]() Burkulmalar/kırılmalar Zedelenen bölgeyi hareketsiz kılmaktan için karton, gazete, güneşlik, üçgen bant kullanılabilir ![]() Eğer ön kolda bir kırık varsa, kolu bir eşarp veya kravatla boyna asıp, yanına karton konularak hareket etmesi önlenmiş olur ![]() Açık bir kırık varsa ve kemik dışarı çıkmışsa içeri itilmemesi, gerekiyor ![]() ![]() Burkulmalarda ise ayak bileğinin üzerine basılmaması ve buz uygulanması gerekir ![]() ![]() Böcek sokmaları Yılan, akrep ve böcek sokması halinde bölgeyi emmeye, bıçakla kesip kanatmaya çalışmayın ![]() ![]() ![]() Sokulan bölgede kızarma, şişme ve yanma olabilir ![]() ![]() Boğulma tehlikesi Boğulduğu düşünülen kişiye, ilkyardım bilmeyenler yardım etmeye çalışmamalı ![]() ![]() ![]() ![]() Boğulan kişiyi ters çevirmek, kollarından rastgele tutup yere yatırmak, ters döndürerek ağzından su çıkarmaya çalışmak o kişiye zarar vermekten başka bir işe yaramaz ![]() Yanıklar Yanık oluştuysa ısısı artan deriyi musluğu açarak yanma hissi geçene kadar soğuk su altında tutun ![]() Yanmış cilde direkt buz sürmeyin ![]() Yanığı musluktan akan suya tuttuktan sonra üzerine temiz bir bez kapatın ve doktora başvurun ![]() Yanan kişi bir çocuksa, yüz, genital ve el bölgesindeki yanıklar önemlidir ![]() ![]() Yanığın üzerine yoğurt, salça, diş macunu ya da herhangi bir krem sürmeyin ![]() ![]() ![]() Anaflatik şok Arı sokmasına bağlı olarak nadir de olsa hastanın tansiyonu düşer, yığılıp kalır, dudağında, yüzünde şişlikler, kızarıklar oluşabilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|