![]() |
Şok Ve Bilinç Kaybinda İlk Yardim |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şok Ve Bilinç Kaybinda İlk YardimŞok Ve Bilinç Kaybinda Ilk Yardim ŞOK Kelime anlamı SARSILMA demektir ![]() ![]() 1 ![]() ![]() -Deri soğuktur ve soluktur, -Soğuk ve yapışkan bir terleme görülür, -Gözler göz çukuruna batmış şekilde sanki burnu sivrilmiş gibidir ![]() -Nabız zayıftır ve hızlıdır ![]() ![]() 2 ![]() -Uygun bir yere sırtüstü yatırınız ![]() -Etrafındaki kalabalığı dağıtınız ![]() -Az hareket ettirmeye çalışınız ![]() -Beynin kan dolaşmasını ve çalışmasını kolaylaştırmak için başta kanama yoksa başı 150-300 aşağı getirip, ayak ucunu 30-40 cm kaldırınız ![]() -Yakasını, kemerini, gömleğini gevşetiniz ![]() -Solunum yolu tıkanıklığı varsa gideriniz ![]() -Gerekirse yapay solunum ve kalp masajı yapınız ![]() -Kanaması varsa kanamayı durduracak önlemi alınız ![]() -Kırık varsa atel ile tespit yapınız ![]() -Soluk almakta güçlük çekiyorsa baş ve göğüs kısmını hafifçe yükseltiniz ![]() -Battaniye ile örtünüz ![]() ![]() -İhtiyaç durumunda dudakları ve dili birkaç damla su ile ıslatınız ![]() BİLİNÇ KAYBI (HİSSİZLİK) VE İLK YARDIM Bilinç kaybı, beynin çalışmasındaki geçici bir duraklamadır ![]() Bilinç Kaybında İlk Yardım -Yaralı veya hastaya temiz hava sağlayınız ve solunum yollarının tıkanmasını önleyiniz ![]() -Solunum bozulmuş veya durmuşsa suni solunum yaptırınız ![]() ![]() -Giysilerinin boyun, göğüs ve bel kısımlarını gevşetiniz ![]() -Battaniyeye sarınız, sıcak uygulama yapmayınız ![]() -Yiyecek ve sulu şeyler vermeyiniz ![]() -Hastayı yalnız bırakmayınız ![]() -Mümkün olan süratle tıbbi müdahaleye naklediniz ![]() |
![]() |
![]() |
|