![]() |
Akdeniz Bolgesi Kulturel Ozellikler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Akdeniz Bolgesi Kulturel OzelliklerAkdeniz Bölgesinin Kültürel Özellikleri Akdeniz bölgesine ait bazı kültürel özellikler şöyledir; Şivesi Yemekleri Çocuk oyunları Akdeniz Bölgesine ait bazı yerel Şive(ağız) örnekleri; Abo = hayret ifadesi anarya = arka geri araya gitmek = ziyan olmak asortmen = esofman banadura = domates barnak = parmak bayaktan = az önce bici bici = su muhallebisi bider = tohum bocit = bakir sürahi (sonradan alüminyuma döndü) böcük = küçük böcek bos bosçu = eski amerikan esyalari satan bögü = zehirli örümcek cere = kulplu testi cibindirik = cibinlik cillop = piril piril cinik = ufak cilk = çürük cıncık = cam cırlazmak = mizikçilik yapmak cülük = civciv çağırdak = çekirdek çul = kilim yer yaygisi deel mi = degil mi dene = tane demikten = biraz önce deyha = iste orada dezze = teyze dad = lezzet dandik = ise yaramaz davsan = tavsan essah = sahi ezvahane = eczane Akdeniz Bölgesine ait bazı yerel oyun örnekleri;
Adana Mantısı Mercimek Çorbası (Adana) Antalya Piyazı Humus Nohutlu Etli Bulgur Pilavı (Adana) Namaz Çorbası (Adana) Sini Köftesi (Çukurova) Kabune (İsparta) Yalvaç Keşkeği (Isparta) Adana Usulü Pırasa Yuvalak (Antalya) Adana Usulü Etli Kabak Dolması Kabak Helvası (Burdur) Nohutlu Kuru Patlıcan Dolması (Adana) Künefe (Hatay) Şık Mualla (Hatay Reyhanlı) Tantuni (Mersin) Ekmek Hamurundan Nokul Adana Çorbası Bumbar Dolması Tuzlu Yoğurtlu Yumurta (Antakya) Zahter Üfeleme (Antakya) Alanya Bifteği Vartapet Adana Usulü Bulgur Pilâvı Kıbrıs Rostosu Sac Kakacı (Hatay) Zırbaç Hibeş (Antalya) |
![]() |
![]() |
|