|
|
Konu Araçları |
arapaşı, çorbası, tarifiarapaşı, yapılışı |
Arapaşı Çorbası Tarifi-Arapaşı Çorbası Yapılışı |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Arapaşı Çorbası Tarifi-Arapaşı Çorbası YapılışıArapaşı Çorbası Nasıl Yapılır?-Arapaşı Çorbası Tarifi-Arapaşı Çorbası Yapılışı Malzemeler: Piliç 1 adet Salça 15 yemek kaşığı Margarin 200 gr Un 4 yemek kaşığı Toz kırmızı biber 2 tatlı kaşığı Su 3 litre Yapılışı Tavuğu ayrı bir tencerede 15 litre su ile birlikte haşlamaya bırakılır ikinci bir tencereye 200 gram margarinle 4 yemek kaşığı un hafif kahverengi renk alana kadar kavrulur 15 yemek kaşığı salça ve 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ilave edilerek 1 veya 2 sefer karıştırıldıktan sonra 3 litre su ile beraber haşlanmış olan pilicin suyu ilave edilerek kaynayana kadar topaklanmaması için sürekli karıştırma işlemi devam eder Kaynadıktan sonra 15 dkdaha kısık ateşe bırakılır 15 dk sonra bir tarafta kaynatılmış olan pilici kemiklerinden ayırıp ufak parçalar halinde çorbaya ilave edilerek 5 dk daha ateşte bırakıldıktan sonra çorba ateşten alınarak servis yapılır Arzuya göre pul biber kara biber ve limon eklenir ÇORBAYLA YUTULACAK HAMUR İÇİN GEREKLİ MALZEME : Fırın tepsisi 1 Adet Su 6 çorba kasesi Un 1 çorba kasesi Nişasta 1 yemek kaşığı Tuz 1 tatlı kaşığı Yapılışı 6 Kâse suyun 3 kasesi tencereye konulur ve 1 tatlı kaşığı tuz atılarak kaynamaya bırakılır Diğer 3 kâse su ise diğer bir tarafta bir kâse un geniş bir kaba konularak bu üç kâse su ile iyice karıştırılarak sıvı hale getirilerek kevgirden süzülür (Kevgirden süzülmesinin nedeni unun topak kalmaması içindir) Kaynayan suyun içerisine kevgirden süzdüğümüz bu karışımı kaynayan suyun içerisine iyice karıştırılarak yavaş yavaş karışım dökülür Karıştırma ise işlem bitene kadar devam etmelidir dikkat edilecek en önemli husus ise karışımı dökerken hızlı daha sonrada normal ve aralıksız karıştırmaya devam etmeliyiz Karıştırma tam olmazsa hamur topaklanır ve tam netice vermez Kaynadıktan sonra ocağı kapatıp bekletmeden su ile ıslattığımız tepsiye bu hamur dökülerek soğumaya bırakılır Tepsiyi ıslatmamızda amaç ise hamurun tepsiye yapışmaması içindir Bu soğumaya bıraktığımız hamur yaklaşık 4- 5 saat sonra servise hazır hale gelmiş olur Not: Arabaşıda unun kalitesi çok önemlidir Unun kaliteli olduğunu düşünerek eğer hamur tepsiyi bırakıyorsa tam netice almışınızdır (Arabaşı genelde kış mevsiminde yapılır) NOT: Bu arabaşının en büyük özelliği bir kaşığa yutabileceğiniz kadar hamur alınarak çorbaya batırılır ve çiğnenmeden yutulur |
|