Bitter Çikolatanın Faydaları Yararları |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bitter Çikolatanın Faydaları YararlarıKalsiyum fosfor magnezyum demir çinko ve bakır gibi mineraller içeren çikolata kanser ve kalp hastalıklarından korunmada olumlu etkiye sahip Çikolatada polifenol ve içeriğindeki prosiyanidin epikateşin kateşin gibi antioksidan bileşimlerin bulunduğunu belirten Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Sorumlusu Diyetisyen Ayşe Korkmaz "Meyve sebze şarap ve yeşil çaya kıyasla çikolata ve kakaonun çok daha fazla polifenol içerdiği saptanmıştır" diyor Polifenollerin antioksidan özelliğe sahip bileşikler olduğunu hatırlatan Korkmaz çakoolatanın içerdiği maddelerin vücut üzerinde nasıl etkili olduğunu şöyle anlatıyor: "Yapılan son çalışmalarda çikolatanın sağlığı koruyan ‘flavonoid’leri bol miktarda içerdiği tespit edilmiştir Çikolatada bulunan flavonoidler (flavanoller ve prosiyanidinler) yeşil çay ve üzüm flavonoidleri gibi antioksidan savunma gücüne büyük katkı sağlamaktadır Antioksidan kapasitesinin artması kalp ve damar hasarlarından korunmada olumlu etkiler sağlamaktadır KALP-DAMAR SAĞLIĞINI OLUMLU ETKİLİYOR Alman İnsan Beslenmesi Enstitüsü tarafından yaklaşık 19 bin yetişkinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesiyle yapılan araştırmada her gün 75 gram çikolata yiyenlerin tansiyonunun daha düşük olduğu bu kişilerde kalp krizi ve inme riskinin yüzde 39 daha az olduğu tespit edilmiştir" Diyetisyen Ayşe Korkmaz'a göre kadiyovasküler hastalıklar ve kanserin önlenmesine yardımcı olduğu için bitter çikolatayı kontrollü tüketmek gerekiyor Ancak Korkmaz bitter de olsa çikolatanın içeriğindeki yağ ve şekerin unutulmamasını öneriyor "Polifenol kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde de etki göstermektedir Kakao polifenolü kanın incelmesine yardımcı olup pıhtılaşmayı engellediği için kalp krizi ve felç riskini azaltmaktadır Ayrıca yapılan çalışmalar kakao polifenolünün aynı zamanda bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde de etkin rol oynadığını ortaya koymuştur California Üniversitesi tarafından düzenlenen bir araştırmada gönüllü deneklerden ilk aşamada aç karnına ikinci aşamada kakao içtikten sonra kan örnekleri alınmıştır Kakao içtikten sonra alınan kan örneklerinde kanın pıhtılaşmasında ve kalp hastalıklarının oluşumunda önemli rol oynayan trombositlerin etkinliğinin azaldığı görülmüştür Yapılan bir diğer araştırmaya göre 50 gramlık bir çikolata bir kadeh kırmızı şarap içinde bulunan antioksidanlara eşdeğerde kimyasal madde içerdiği belirtilmiştir Bir başka deyişle çikolatanın kalp krizi ya da beyin kanamasını önlemesi olasıdır GEVŞETİR RAHATLATIR MUTLULUK VERİR Çikolata phenethylamine (PEA) içermektedir Phenethylamine ise sinir sistemini uyarır bazı salgıların salınmasını tetikler ağrıları dindirir ve insanın kendini iyi hissetmesini sağlamaktadır Çikolata aynı zamanda cinsel uyarıcı ve keyif verici özelliği de bulunmaktadır Çikolata beyindeki serotonin seviyesini arttırır ve mutluluk hissi verir Kadınlar erkeklere nispeten çikolatanın bu özelliklerine karşı daha duyarlıdır Çikolata beyni rahatlatıp gevşetir mutluluk verir beynin endorfin salgılamasına neden olur Bu salgı mutluluk duymamızı sağlar Günde 40 gram bitter çikolata (yüzde 70 kakao içeren) tüketimi vücuda önemli miktarda polifenol sağlayabilir ve böylece kadiyovasküler hastalıklar ve kanserin önlenmesine yardımcı olabilir Aralarda yenilen atıştırmalıkların şeker tüketiminin verdiği keyif nedeniyle insanların beslenme alışkanlıklarının her zaman bir parçası olacağını kabul edersek bu alışkanlığın hiçbir besin değeri olmayan boş şekerli abur cuburlar yerine bitter çikolata ile değiştirilmesi kronik hastalıkların önlenmesine önemli ölçüde katkı sağlayabileceği söylenebilir İÇİNDEKİ YAĞI VE ŞEKERİ UNUTMAYIN Sonuç olarak birçok faydasının yanında çikolatanın yağ ve şeker içeriğinin de yüksek olduğu unutulmamalıdır Bu nedenle günlük beslenme içerisinde dikkatli tüketilmesi gerekmekte ve kakao içeriği yüksek olan çikolata çeşitleri tercih edilmelidir" |
|