Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
etkileri, katkı, maddelerin, nelerdir, yiyeceklerdeki, zehirli

Yiyeceklerdeki Zehirli Katkı Maddelerin Etkileri Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yiyeceklerdeki Zehirli Katkı Maddelerin Etkileri Nelerdir?





Yiyeceklerdeki Zehirli Katkı Maddelerin Etkileri Nelerdir?

Yiyeceklerin bileşiminde doğal olarak bulunmayan bazı maddeler yiyeceklere amaçlı olarak katılabilir Bunların katılması ülke sağlık yetkililerinin iznine tabidir Bunlara besin katkı maddeleri denir ve yiyecekteki besin öğelerinin kaybını önlemek dayanıklılığını ve kalitesini artırmak albeni sağlayarak görünümünü çekici hale getirmek çeşni ve tat vermek besin değerini yükseltmek vb amaçlarla katılabilir Gıdalara katılan sülfitler ve tartarazin gibi renk maddeleri çok yüksek oranda alerji tepkisine neden olabilmektedir


Ancak bunların aşırı ve denetimsiz kullanılmaları zehirleyici etki yaparak zarar verir Katılan boyaların ve çeşni maddelerinin bazıları zamanla tehlikeli hale gelebilirler En iyisi bu gibi katkı maddelerinin katıldığı yiyecekleri mümkün olduğunca tüketmemek son kullanma tarihi geçmiş besinleri satın almamaktır Üzerinde Sağlık Bakanlığınca izin verildiği yazılmayan hiç bir katkı maddesi kullanılmamalıdır Etiketleri dikkatle okunmalı kuşkulanılan durumlarda sağlık yetkililerine danışılmalıdır


Toprak su ve havadaki bazı zehirleyici etkenler yiyecekleri kirletebilir Hayvanlarda kullanılan bazı ilaçlar hayvanın sütüne geçer Yedikleri yiyeceklerdeki zehirli maddeler etine ve insanlarca tüketilen bölümlerine karışabilir Böcek ve kemiricilerin yok edilmesi amacıyla kullanılan kimyasal maddelerin (haşerekırıcılar) besinlerimize karışması zehirleyici etki yapar Bunların çok küçük miktarda alınmaları aldatıcı olmamalıdır Çünkü bu gibi maddelerin bir bölümü yağ dokusu karaciğer vb gibi dokularda birikerek zamanla zehirleyici düzeye çıkabilirler Sözgelimi DDT besinlerle az miktarda alınsa bile insan vücudunda özellikle yağ dokusunda birikir ve bu birikim zamanla öldürücü boyutlara ulaşabilir


Haşerekırıcılar kadmiyum kurşun cıva gibi maddeler yüksek oranda süte geçebilmektedir Anne sütüyle bebeğe ulaşabilme olasılığı aynı kirliliği hem anne hem de bebek sağlığı açısından önemli duruma getirir Bebeğin karaciğeri böbrekleri zehirli kimyasal maddelere karşı daha duyarlıdır Bu durumda bir tehlike sınırı belirlenerek bunun aşılmamasının sağlık garantisi sağladığını düşünmek çok zordur Tek bir besin maddesinin çok tüketilmesiyle bunlar çok yüksek miktarda alınmış olacaktır Bazı maddeler ise yağ dokusunda birikir Böylece yağda çözünmekte olan kimyasal maddelerin kalıcılığı dolayısıyla yaratabileceği etki daha yüksek olmaktadır


İşlenmiş yiyeceklerin içinde düşük düzeyde de olsa haşerekırıcı kalıntılarına rastlanabilmesi meyve ve sebze denetiminin önemini artırmaktadır Özellikle bebek ve çocuk yiyeceklerinde bu denetimin çok büyük önemi vardır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.