Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dünyadaki, hangileridir, iki, mutfak, sağlıklı

Dünyadaki En Sağlıklı İki Mutfak Hangileridir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dünyadaki En Sağlıklı İki Mutfak Hangileridir?





Dünyadaki En Sağlıklı İki Mutfak Hangileridir?

Bütün dünyada en çok yaşayan insanların Girit Adası'nda Kafkaslar'daTibet'te ve Japonya'da bulunduğunu ülke olarak da insanların en çok yaşama şansının olduğu yerler Japonya ve özellikle Okinawa Adası Şimdi de en çok yaşatan iki mutfağı ve özellikleri irdeleyelim

Akdeniz Mutfağı


Avrupa'da yapılan bir araştırmada beslenmeyle kalp hastalıklarının ilişkisi incelendi Güney Fransa İspanya İtalya ve Yunanistan'da kalp ölümlerinin Orta ve Kuzey Avrupa'ya göre yüzde 75 daha az olduğu tespit edildi Bunun sebebi olarak da beslenme tarzı gösteriyor Bu çalışmadan sonra Akdeniz mutfağı mercek altına alındı ve örnek bir beslenme tarzı olarak kitaplara geçti

Sofra çok önemli


İnsanlar saatlerce oturarak sohbet ederek acele etmeden neşe içinde yemek yiyor Zaman çok kimsenin acelesi yok Diğer Avrupa ülkelerinde bu mümkün değil

Öncelikle balık daha sonra et

Akdeniz sahillerinde balık ve deniz ürünleri et ve tavuktan daha çok tüketiliyor Et ve tavuk porsiyonları küçük Et olarak en çok tercih edilen kuzu

Zeytinyağı baş tacı


Zeytinyağı en çok tüketilen yağ Salatalara yalnız zeytinyağı konuluyor Zeytinyağlı sebzeler çok çeşitli ve lezzetli Zeytinyağının bileşiminin çoğunluğu tekli doymamış yağ asitlerinden oluşuyor İçinde sadece yüzde 12 doymuş yağ asitleri ve yüzde 10 çoklu doymuş yağ asitleri var Doymamış yağ asitlerinin faydalı kolesterolü (HDL) yükselttiği zararlı kolesterolü (LDL) düşürdüğüne inanılıyor Zeytinyağı çoğunlukla çiğden kullanılıyor

Salata sebze meyve cenneti

Salatasız sofra yok Sebzelerin çeşidi çok Yenen sebze ve meyve miktarı Orta ve Kuzey Avrupa ortalamasının dört misli Söylentiye göre Giritli'nin geçtiği yerde ot kalmazmış Salata ve zeytinyağlı sebze her sofranın demirbaşı gibi Her yemekten sonra meyve yeniyor Baklagiller çok tüketiliyor

Ekmek ve hamur işleri sofradan eksik edilmiyor

Buna karşılık yağlı yemek ve hayvansal gıdalardan uzak duruluyor Kremalı ve kaymaklı yiyecekler yok denecek kadar az tüketiliyor

İçkisi yalnızca şarap


Şarap dışında pek içki içilmiyor Uzun süre devam eden yemeklerde şarap çok yavaş içiliyor Kırmızı şarabın içindeki bazı maddelerin (bioflavonoid) kalp sağlığını koruduğunu düşünülüyor Bu korumanın mekanizması da şu şekilde açıklanıyor:

1 Pıhtılaşma şarabın içindeki maddeler vasıtasıyla azaltılarak kanın akışkanlığı azaltılıyor

2 Şarap iyi huylu kolesterolün (HDL) yükselmesini sağlıyor; iyi kolesterol kötü kolesterolün kandaki miktarını düşürüyor

3 Şarabın içindeki bioflavonoidler kolesterolün okside olmasını önlüyor Kötü kolesterol okside olmadıkça damarların çeperine çökmüyor

Mekanizma ne olursa olsun Akdeniz mutfağının insanların ömrünü uzattığı ispatlanmış bir gerçek

Okinawa (Japon) Mutfağı


"Her yemek ilaçtır" felsefesiyle hazırlanan yemeğe çok önem veriliyor Sağlıklı yemek hazırlama alışkanlığı geleneksel olarak nesilden nesile geçiyor

Soya fasulyesi ve pirinç sofranın müdavimi!

Soya fasülyesi filizi süt ve yoğurt çok tüketiliyor Soya yağı en çok tüketilen yağ Pirinç sofradan hiç eksik edilmiyor

Balık sebze deniz yosunu ve otlarla zengin bir sofra

Akdenizliler gibi balık sebze salata baharat ve özellikle deniz yosunları sofradan eksik olmuyor

Düşük kalorili beslenme

Anavatanları Japonya'ya göre Okinawa Ada halkı yüzde 30 daha az kalori alıyor ve daha çok yaşıyor

İKİ MUTFAĞIN PÜF NOKTALARI

İki mutfağın ortak noktaları

Bu iki mutfak ilk bakışta birbirine benzemese de pek çok ortak noktaları var

1 Yemeğin hazırlanmasına ve yenmesine çok özen gösterilmesi Doğal yiyeceklerin tercih edilmesi

2 Birinde zeytinyağı diğerinde soya yağının tüketilmesi sağlıklı etkileri açısından benzerlik gösteriyor Her iki yağ da bitkisel sıvı ve doymamış yağ asitlerinden oluşuyor

3 Her iki mutfakta da ana hayvansal protein kaynağı balık

4 Her iki mutfakta da bol salata sebze otlar ve meyve var

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.