Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
görünen, görünmeyen, yağlar

Görünen Ve Görünmeyen Yağlar

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Görünen Ve Görünmeyen Yağlar





Görünen yağları azaltmak
görünmeyenden uzak durmak ne kadar mümkün?


Doğru beslenmek ideal kiloda olmak
sigara içmemek
düzenli spor yapmak

tansiyonu dengelemek ve stresi kontrol etmek kalp sağlığı açısından önemli kriterler Kişinin 'yağ'larla olan ilişkisi ise kalbi ve onu besleyen damarları sağlıklı kılan faktörlerin başında geliyor
İdeal kilo için öncelikle yağları iyi tanımak gerekiyor Kiloss Beslenme ve Danışmanlık Hizmetleri'nden Diyetisyen Berrin Yiğit'e göre
asıl tehlikeyi görünmeyen yağlar oluşturuyor

"Başta kalp ve damar olmak üzere tüm vücut sağlığı ve ideal kilo kontrolü için öncelikle görünür yağları doğru seçmek ve kontrollü tüketmek gerekir Bunun için en uzak durulacaklar doymuş yağlar dediğimiz daha çok hayvansal gıdalarla alınan et kümes hayvanları
şarküteri
sakatat
süt ve süt ürünleri
tereyağ ile hazır rafine ürünlerden gelenlerdir Doymamış yağlar ise oda ısısında sıvı halde bulunan yağlardır denebilir Doymamış yağlar ayçiçeği
mısır
soya
zeytin
fındık
badem gibi tüm yağlı tohumlarda bulunur"

Omega 3 içeren yağların faydalarıyla ön plana çıktığını vücutta üretilemedikleri için de dışarıdan besinlerle ve kontrollü porsiyonlarda alınmaları gerektiğini belirten Yiğit
beslenmede yağı azaltacak önerileri şöyle sıralıyor:

YAĞI AZALTMA TÜYOLARI
"Çorba veya börekler için krema yerine light süt veya light yoğurt kullanın Tariflerdeki yağı yarı yarıya azaltın
katı yağ veya margarin yerine sıvı yağ kullanın Fısfıs yağ kullanın
yani yemek pişirirken yağı spreyli şişelerde kullanın
Dışarıda yerken siparişlerinizde marine
çıtır
kıtır
güveç gibi ibarelerin olmamasına dikkat edin Tatlı tariflerinde geçen yağı azaltmak için elma püresi kullanın Tatlı olarak sıfır yağlı
elma püresini sütle pişirip tarçın serpmeyi deneyin
kış akşamlarında keyif yapmak için en ideal tatlardan biridir Dışarda ne yerseniz yiyin
mutlaka paylaşın Kırmızı etin en yağsız kısmı sırt bölümüdür
kasabınızdan bu bölümleri yağını iyice sıyırarak vermesini isteyin"

KALP HASTALIĞI RİSKİNİ DÜŞÜRÜN
Berrin Yiğit
kolesterolü
"Yağ değil ama yağa benzer
kalorisiz
enerji vermeyen mumsu maddedir" diye tanımlıyor
iyi huylu ve kötü huylu kolesterolü ideal dengede tutmak için tavsiyelerde bulunuyor

"Yaşamsal faaliyetlerde gerekli olan kolesterol vücutta üretilir bu nedenle de gıdalarla kontrollü olarak alınmalıdır Kalp damar sağlığı için iyi kolesterol yani
HDL’yi yükselten
kötü kolesterol yani LDL’yi düşüren bir yaşam şekli belirlemeliyiz Unutmayın kolesterolün yüzde 1 düşürülmesi
kalp hastalıkları riskini yüzde 2 azaltabilmektedir

İDEAL KOLESTEROLÜN PÜF NOKTALARI
Kolesterolü dengede tutmak için; kırmızı eti haftada birden fazla yemeyin
kızartmadan tüketin Yumurta sarısını günde 1 taneden fazla almayın Her gün yumurta yemek isteyenlerdenseniz
1 gün tam yumurta
1 gün 3 yumurta beyazından yapılmış menemen yiyebilirsiniz
ızgara fırın ya da haşlama olarak tüketin Tavuk ve tüm kümes hayvanlarını derisiz
YOĞURT PEYNİRİ KULLANIN
Tam yağlı süt ve süt ürünlerinin yerine light olanları tercih edin Peynir yerine yoğurt peyniri kullanın Bunun için yarım kiloluk süzme yoğurdu süzgeçten geçirin
kaşıkla hafif ezin
üstte kalan kısmı buzdolabında 1 gün bekletin Hazırladığınız bu besini sürme peynir olarak kahvaltıda
sos olarak salata ya da haşlanmış sebzelerde
tatlı olarak da reçelle veya meyveyle kullanabilirsiniz Yoğurt içeriğindeki iyi huylu bakterilerle vücudun kolesterol üretme yeteneğini azaltabilir


BALIK VE BAKLAGİLLERİ İHMAL ETMEYİN
Somon ve beyaz balık etini sıklıkla kullanın Vejeteryan beslenmenin kötü kolesterolü yüzde 11
total kolesterolü ise yüzde 6 oranlarında azalttığını biliyoruz Çözünür lif içeren baklagiller barsaklarda kolesterolü emip atan yapıda olduklarından
beslenmede daha fazla yer verilmelidir Yulaf
kayısı
elma
Brüksel lahanası
portakal ve havuç da benzer etki yaratır
kuru erik
1 AVUÇ DEĞİL
10 TANE FINDIK

Fındık
badem
ceviz gibi E vitamini zengini yağlı tohumlardan hergün 10 adet tüketin Sarmısak konusu kesinliğe kavuşmamış olsa da yemeklerinize ve çorbalarınıza sarmısak katın Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi olan az az ve sık sık yemek
kolesterolü de düşüren beslenme tarzıdır

RAHATLAYIN
MEDİTASYON VE YOGA YAPIN

İdeal kilonuza inin
vücut yağınızı azaltın Düzenli ve performansınıza uygun miktarlarda egzersiz yapın HDL’nin artmasında doğrudan etkili olan egzersiz hayat boyu devam etmelidir Rahatlayın
stres hormonları adrenalini artırarak total kolesterolü yükseltebilir Bunun için kendinizi rahatlatacak yollar bulun Meditasyon veya yoga rahatlama yöntemi olarak örenilerimiz arasında

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.