|
|
Konu Araçları |
anlatım, sarma, tarifiresimli, vişneli, yaprak |
Vişneli Yaprak Sarma Tarifi(Resimli Anlatım) |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Vişneli Yaprak Sarma Tarifi(Resimli Anlatım)MALZEMELER • 500 gr yaprak • 500 gr pirinç • 250 gr çekirdeği alınmış vişne • 500 gr ince kıyılmış kuru soğan • 1 tatlı kaşığı limon suyu • 1 çorba kaşığı toz şeker • Nane 2 yemek kaşığı 1 çay kaşığı tarçın 2 tatlı kaşığı tuz • 1-15 su bardağı Zeytinyağı(bir kısmı üzeri için ayrılır) • 1 su bardağı su • 1 su bardağı vişne suyu(dondurulmuş vişnelere bir su bardağı su ekleyip bekletilir) YAPILIŞI 1 Yapraklar hafif dirice haşlanıp suyu süzülür Soğumaya bırakılır 2 Soğanlar incecik doğranır 3 Pirinç yıkanıp süzdürülür 4 Geniş bir tencere içine zeytinyağı konur Isıtılır 5 Soğanlar ilave edilip kavrulup pembeleştirilir 6 Süzülen pirinçler eklenir biraz kavrulduktan sonra şeker ve limon eklenip şeffaflaşıncaya kadar kavurmaya devam edilir (limon tane tane olmasını şeker parlak olmasını sağlıyor) 7 1 bardak su ve 1 bardak vişne suyu ilave edilip kısık ateşte suyu çektirilir 8 Islatıp suyunu aldığımız vişnelerin yarıdan fazlası dolmanın içine ilave edilir 9 Tuz tarçın nane eklenip karıştırılır ve ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakılır 10 Haşlanıp suyu süzdürülen yaprakların sapları koparılıp sarma için hazırlanır 11 Yaprakların geniş kenarına hazırlanan harçtan yaprağın büyüklüğüne göre 1-15 tatlı kaşığı konur ve önce yanlar sonra arkada kalan parçası harcın üzerine doğru kapatılıp sigara böreği sarar gibi sarılır Harç bitene kadar aynı işleme devam edilir 12 Tencere içine dizilir Sarmaları tencereye dizerken aralarına ayırdığımız vişneler serpiştirilir Üzerine bir miktar tuz ve zeytinyağı gezdirildikten sonra 1 su bardağı sıcak su eklenip üzerine ağırlık yapması için bir tabak ve tencerenin kapağı kapatılıp harlı ateşte kaynatılır 13 Kaynadıktan sonra altı kısılıp orta ateşte pişirmeye devam edilir Ara sıra suyu kontrol edlip çektikçe birer bardak sıcak su eklenerek pişmesi sağlanır Piştikten sonra kapağı hiç açılmadan piştiği tencere içinde soğumaya bırakılmalıdır 14 Soğuduktan sonra servis edilir 15 Afiyet olsun Alıntı |
|