Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
elektriklenme, ile, sürtünme

Sürtünme İle Elektriklenme Nedir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sürtünme İle Elektriklenme Nedir?

Sürtünme ile elektriklenme nedir? - Sürtünme ve elektriklenme

Sürtünen cisimler arasında elektron geçişi olur ve elektron kaybeden (+) kazanan (-) yükle yüklenir Örneğin yün kumaş ile ebonit (plastik) çubuk birbirine sürtüldüğünde yün kumaş pozitif ebonit çubuk negatif yükle yüklenir Aynı şekilde ipek kumaş ile cam çubuk birbirine sürtüldüğünde ipek kumaş negatif cam çubuk pozitif yükle yüklenir Bunun nedeni ipek kumaş ile ebonit çubuğun elektron almaya yün kumaş ile cam çubuğun elektron vermeye yatkın olmasıdır Ayrıca kazağımızı çıkartırken saçımız ile kazağımız arasında sürtünme gerçekleşir ve saçlarımız havaya kalkar

SÜRTÜNME İLE ELEKTRİKLENME

Nötr ve yalıtkan iki cisim birbirine sürtüldüğünde cisimler arasında elektron alışverişi olur

Sürtünme ile elektriklenen cisimler zıt cins yüklerle eşit miktarda yüklenir

Nötr ebonit çubuk yünlü kumaşa sürtüldüğünde çubuk yünlü kumaştan elektron alır ve negatif yüklenir Bu durumda elektron kaybeden yünlü kumaş da pozitif yüklü olur

Aynı şekilde cam çubuk da ipek kumaşa sürtüldüğünde ipek kumaş cam çubuktan elektron alır ve eksi yüklenir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com