Elma Sirasi |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Elma Sirasielmalardan elde edilen filtre edilmemiş şekersiz ve alkolsüz bir içecektir Elma şırasının elde edilmesinde tercih edilen elmaların tür ve tatlarına bağılı olarak şıranın tadı elma suyuna oranla çok daha keskin olabilir Yıl boyu istenilen her zaman tüketilebilen elma şırasını dilerseniz çubuk tarçın ile süsleyip buz ekleyerek yaz aylarını serinletecek hem sağlıklı hem de lezzetli bir içecek elde edebilirsiniz Elma şırası özellikle Amerika ve Kanada’nın bazı bölgelerinde özel ve önemli günlerde tercih edilen bir içecektir Çeşitli baharatlarla tatlandırarak hatta zaman zaman baharat katılmasının ardından ısıtılarak sıcak olarak hazırlanan elma şırası “Şükran günü” “Halloween” ve “Christmas Tatili”nde milli içecek kabul edilir Yaygın kullanımı ile elma şırası pek çok ülke de elma suyu diye tanımlansa da bu iki tat arasında fark vardır Elma şırası elmanın tortu ve posası süzülmemiş bir diğer deyişle filtrelenmemiş halidir Bu özelliğinden dolayı elma şırası uzun süre içeriğindeki besin değerini koruyamayacağı için taze olarak tüketilmelidir Elma suyu ise tortu ve posalarından arındırılmış ve pastörize edilmiş bir içecektir Pastörize edildiği için uzun süre saklanabilir Elma şırası genellikle birkaç farklı elma karışımı ile elde edilir Farklı elmaların kullanılmasının nedeni elma şırasına dengeli bir tat kazandırmak içindir Elma şırası aynı zamanda elma şarabı yapımında da kullanılır Elma şarabının kalitesini elma şırasının yapımında tercih edilen elmaların niteliği belirler Bu nedenle de en kaliteli elma şırasını elde etmek için yerel şarap üreticileri arasında gizli bir rekabet söz konusudur |
|