Greten Pisirme Onerileri |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Greten Pisirme Onerilerihemen her ülke mutfağında yeri olan ve oldukça yaygın kullanılan bir pişirme yöntemdir Beşamel sos kremşanti rendelenmiş peynir yumurta ya da tereyağının hazırlanan yemeğin üzerini kapatacak şekilde konulup fırınlanmak sureti ile pişirilmesi ile elde edilir Graten hazırlarken amaç tercih edilen malzeme ile kaplanan yemeğin üzerini kahverengi ince bir kabuk bağlayana kadar fırında pişirmek ve bu sayede koruyucu bir tabaka elde etmektir Graten’in dünya mutfaklarına uzanan serüveni Fransız yemek kültürü ile başlar… Graten kelimesi Fransızca kazımak kazıntı ya da tencere dibi anlamına gelen “gratter” kelimesinden türetilerek dünya mutfaklarındaki yerini almıştır Graten pişirme yöntemi; sebze balık et hamur işleri ve bazı tatlıların hazırlanmasında tercih edilebilir Patates patlıcan domates karnabahar ıspanak ve kabak graten pişirme yöntemi ile en yaygın hazırlanması tercih edilen sebzelerdir Genellikle beşamel sos ve/veya rendelenmiş peynir ile kaplanarak fırınlanırlar Graten hazırlarken fırın kabına yerleştirilen malzemeler çiğ ya da önden pişirilmiş olabilir Graten pişirme yönteminin bir diğer özelliği de hazırlanan yemeğin fırında pişirilirken ya da ısıtılırken kurumasını önleyecek koruyucu bir tabaka oluşturmaktır |
|