![]() |
Unutturulan Şifalı İçeceklerimiz. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Unutturulan Şifalı İçeceklerimiz.Osmanlı saray mutfağında da halk sofralarında da eksik olmayan bir içeçektir şerbetler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altın tombakta sunum Şerbetin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şerbetten Sorbeye Şerbetin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı dönemlerinde İngiliz seyyah ve sefirlerin şerbetle tanışması ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fransızlar ve İtalyanlar da öğrendikleri bu teknikle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeker ve suyun sihirli lezzeti Şerbetin ana maddesi şeker ve sudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çiçek Şerbetleri Topkapı Sarayı’na sonradan eklenen helvane mutfağı adeta bir tatlı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şerbet yapımına bu kadar önem veren Osmanlı Sarayı’nda ![]() ![]() Genelde saray ve halk mutfağı arasında büyük uçurumlar olmasına rağmen mesele şerbet olunca ![]() ![]() ![]() Böylesine bir kültürün zamanla yok olmasının altında mutlaka pek çok etken yatıyor ![]() ![]() ![]() Ş E R B E T T A R İ F L E R İ Çilek şerbeti Malzemesi: 500 gr çilek 1 lt su 130 gr toz şeker (%100 pancar şekeri) Hazırlanışı: Çilekler temizlenip ayıklandıktan sonra ![]() ![]() ![]() ![]() Soğuyunca tülbentten süzdürülüp soğuk olarak servis edilir ![]() Karadut şerbeti Malzemesi: 500 gr karadut 130 gr şeker (%100 pancar şekeri) 1 lt su Hazırlanışı: Karadut ayıklanıp temizlendikten sonra akşamdan şekerle karıştırılıp sabaha kadar buzdolabında bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() Gül şerbeti Malzemesi: 500 gr gül yaprağı 130 gr şeker (%100 pancar şekeri) 1lt su Hazırlanışı: Gül yaprakları ile şeker ovulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Frambuaz şerbeti Malzemesi: 500 gr frambuaz 130 gr toz şeker (%100 pancar şekeri) 1 adet kabuk tarçın 1 lt su Hazırlanışı: Frambuazlar temizlenip ayıklandıktan sonra şekerle karıştırılıp 2 – 3 saat kadar bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Servis ederken şerbetin içerisine taze frambuaz taneleri konulabilir ![]() Kızılcık şerbeti Malzemesi: 500 gr kızılcık 300 gr toz şeker (%100 pancar şekeri) 2 tatlı kaşığı limon suyu 1 lt su Hazırlanışı: Kızılcıklar yıkanır ve suyun yarısı tencereye alınıp kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|