Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çöreği, paskalya, tarifi

Paskalya Çöreği Tarifi

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Paskalya Çöreği Tarifi





MALZEMELER
1 Kg Elenmiş Un
350 gr Ilık Su
40 gr Maya
300 gr Pudra Şekeri yoksa Toz Şeker
4 Adet Bütün Yumurta
2 Adet Yumurta Sarısı
1/2 Tatlı Kaşığı Mahlep
1 Çay Kaşığı Tuz
250 gr Erimiş Suyu Alınmış Hafif Ilık Yağ


HAZIRLANIŞI
Suyu bir kaba koyup içine şekerden 2 çay kaşığı ve mayayı ilave ediniz Maya eriyinciye kadar karıştırıp unun üçte birinden biraz fazlasını ilave ediniz Karıştırarak yumuşak bir hamur yapınız ve üzerine kendi unundan biraz un serpip kabın üzerini kapatarak 20 dakika mayalandırınız Sonra içine mahlep tuz şeker ve yumurtaları teker teker ilave ederek elinizle çalkalamadan 4 dakika çırparak yoğurup erimiş yağı ve kalan unu ilave edip karıştırınız
Birbirlerine tamamen karıştırıp yediriniz Fakat fazla yoğurmayınız Kabın üzerini tekrar kapatıp 1-15 saat mayalanmaya bırakınız
Mayası gelince hamurun uçlarını ortasın doğru elinizle çekip üzerine hafifçe bastırınız ve tekrar kapağını kapatarak 45 dakika daha mayalanmaya bırakınız Sonra hafif un serpilmiş düz bir satıha veya hamur tahtasına çıkarıp 2 veya 3 eşit parçaya bölüp yoğurmadan elinizle yuvarlak şekil veriniz
Hamurun tabak gibi açılacağını hesap ederek altına biraz genişce bir parşömen kağıdı hazırlayın ve hamuru kağıdın tam ortasına koyunuz ve elinizle bastırarak düzgün bir tabak gibi 1 cm kalınlığında hamuru açınız ve fırın tepsisine koyup diğerlerini de aynı şekilde hazırlayıp fırın tepsisine yerleştiriniz ve üzerlerine bastırmadan bir bez kapatıp 30-45 dakika ılık yerde mayalanmaya bırakınız Sonra üzerine çırpılmış yumurtayı bir fırça ile bastırmadan hafifçe sürüp önce 15 dakika hızlı sonra 15 dakika ortadan hızlı fırında pişiriniz Hamur daha büyük olursa pişiş müddeti 45 dakikaya kadar çıkar
Not: Mayalanma müddetleri yerin sıcak ve soğukluğuna bağlıdır ve hamurun yoğruluşuna bağlıdır Hamura yağ koyduktan sonra çok yoğurursanız 2-3 saatte zor mayalanır Bu tip yağlı hamurları yağını koyduktan sonra fazla yoğurmayınız Paskalya çöreklerinin ekseriya akşamdan hamurunu hazırlayıp sabaha kadar mayalanmasını beklerler Yalnız mayayı 10 gr azaltmak gerekir Mayalı hamurun mayasının tam geldiğini anlamak için hamur kendisinden iki misli daha kabarmış olmalıdır
Not: Arzu ederseniz paskalya çöreğini yuvarlak veya uzun örebilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.