Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eğiliş, elde, ham, petrol, yöntemleri

Ham Petrol Elde Ediliş Yöntemleri

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ham Petrol Elde Ediliş Yöntemleri

Ham petrol elde ediliş yöntemleri

Ham petrol propan bütan gibi çok küçük moleküllerle ağır yaylar asfalt gibi çok büyük moleküllerin ve ayrıca parafinik naftanik ve aromatik yapıların karışımından oluşmuştur Ham petrol ısıtıldığında önce buharlaşma sıcaklığı düşük olan küçük moleküllü bileşenler buharlaşmaya başlarIsıtma ilerledikçe belli sıcaklık aralıklarında buharlaşan kısımlar tekrar yoğunluşturularak benzin gaz yağı fuel oil makine yağları gibi ürün grupları elde edilmektedir Ancak belli sıcakılık aralığnda ayrılan moleküllerden oluşan bu ürün gruplarınıda örneğin benzini de kendi içinde damıtarak daha uçucu olan hafif benzin (kuş benzini) veya standart benzin elde edilirHam petrolün damıtılması sonucunda %30 benzin %20-40 dizel yakıtı %20 ağır yakıtlar %10-20 ağır yağlar elde edilmektedirPetrolden ;petrol gazı gazyağı benzin motorin fuel oil yağlama yağları mum ve asfaltik bitüm gibi çeşitli ürnler elde edilmektedirAyrıca alkol benzeri yağlar çeşitli tarım ürünlerinden (şeker pancarı-ispirto üretimi gibi) yakıtlar eşde edilmektedir Ham petrolden elde edilen yakıtların damıtma oranları yaklaşık olarak aşağıda verilmiştir

Yakıt Damıtma sıcaklıkları
Petrol gazları 0-35
Uçak benzini 35-150
Taşıt benzini 35-200
Gaz yağı ;kerozen 150-260
Dizel yakıtı(ince) 175-290
Dizel yakıtı (Standard) 200-370
Ağır yakıtlar 370-550

Ham petrol damıtılmaya başlanmadan önce dinlendirilmekte ve bazı işlemlerle tuz ve sudan arındırılmaktadırHam petrolün yapısında elde edildiği bölgeye göre parafinik veya naftanik bileşenler daha fazla bulunabilir

Ham petrolden damıtma yoluyla elde edilen bileşenler nelerdir?

Ham petrolün rafinerilerde arıtılması ve işlenmesi sonucunda ortalama olarak %43 benzin %18 fuel oil ve motorin %11 LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı propan veya propan-bütan karışımı) %9 jet yakıtı %5 asfalt ve %14 diğer ürünler elde edilmektedir

Dünyada en çok petrol üreten ülkeler hangileridir?

En çok petrol üreten ilk beş ülkenin sıralaması aşağıdadır :
  • Suudi Arabistan
  • Rusya Federasyonu
  • Amerika Birleşik Devletleri
  • İran
  • Mexico

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com