Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
eti, noktaları, püf, saklama, tüketmenin

Eti Saklama Ve Tüketmenin Püf Noktaları

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Eti Saklama Ve Tüketmenin Püf Noktaları





Yeni kesilmiş hayvanın etindeki doymuş yağ asitleri oranı fazla olduğundan özellikle ilk gün ettn uzak durulması gereken uzmanlar lezzetli etin püf noktalarını anlattı

TMMOB'a bağlı Gıda Mühendisleri Odası Eskişehir Temsilcisi İlkay Özel kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramlarında kesim işleminden sonra etin saklanması ve pişirilmesi konularında bilinçli davranılmasının insan sağlığı açısından son derece önemli olduğunu söyledi

Özel AA muhabirine yaptığı açıklamada yeni kesilmiş hayvanın etindeki doymuş yağ asitleri oranı fazla olduğundan özellikle Kurban Bayramı'nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini söyledi

Kalp damar hastalıkları ve hipertansiyonu bulunan kolesterol düzeyi yüksek kişilerin et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini anlatan Özel ''Hayvanların sağlık açısından en riskli bölgesi 'böbrek karaciğer beyinişkembe ve bağırsak' gibi sakatatlarıdır Hayvanların vücuduna zarar veren toksik maddeler buralarda toplanır Bu nedenle sakatat tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır'' dedi

Özel etin iyi pişirilmemesinin insan sağlığına zararlı olduğunu ifade ederek pişmemiş etin hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar açısından risk oluşturduğunu bildirdi

Etin dış yüzeyi kadar iç yüzeyinin de iyi pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Özel şöyle konuştu:

''Çok yüksek sıcaklıkta etin dış yüzeyinin ani pişirilmesi yerine daha düşük ısıda içinin de pişirilmesi sağlanmalıdır Pişirme aşamasında özellikle etlerin dış yüzeyinde meydana gelen yanmalarda kanserojen bileşikler oluşuyor Buna karşılık etin merkezi hala mikroorganizma içermektedir Pişirilmiş et daha sonra tüketilecekse buzdolabında saklanmalıdır Isıtılıp yenilecekse de bir defada tüketilmelidir Zira birkaç kez ısıtmak zararlıdır Yine aynı şekilde kesilen etlerle hemen yemek yapılmamalıdır Et oda sıcaklığına ulaşıncaya kadar bekletilmelidir''



''Kesim sıcaklığındaki eti 5-6 saat bekletmek gerekir''

Özel vatandaşların genelde kurban etini kesim sıcaklığındayken buzdolabına poşet içinde veya hava almayacak şekilde büyük parçalar halinde üst üste koyduğunu belirterek bu uygulamanın yanlış olduğunu kaydetti

Etin kesildikten sonra bekletilmesinin önemli olduğunu ifade eden Özel ''Kesim sıcaklığındayken muhafaza edilen etlerin hava almayan bölgelerinde kısa sürede bozulmalar ve kokuşmalar oluşur Doğru olanıysa etlerin kesim sıcaklığındayken güneş görmeyen serin bir yerde temiz kaplar içinde 5-6 saat bekletilmesidir Daha sonra oda sıcaklığına ulaşan etler buzdolabına yerleştirilmelidir'' diye konuştu

Özel kesim sıcaklığındayken saklanmak için bekletilen etlerin kesinlikle sakatatlarla temas etmemesi gerektiğini belirterek şunları bildirdi:

''Etin dayanma süresi buzdolabı koşullarında 3-4 gündür Ancak etler kıyma halinde saklanmak istenirse en fazla 1-2 gün dayanır Bunun sebebi ise işlem gören etlerin kıymaya dönüşürken yüzeydeki mikroorganizmalarla temas etmesidir Bu sürelerde tüketilmeyecek etler -18 derecede muhafaza edilmelidondurularak saklanan etler 4-6 ay içinde tüketilmelidir Etin dayanma süresi kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişir''

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.