![]() |
Eti Saklama Ve Tüketmenin Püf Noktaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eti Saklama Ve Tüketmenin Püf NoktalarıYeni kesilmiş hayvanın etindeki doymuş yağ asitleri oranı fazla olduğundan özellikle ilk gün ettn uzak durulması gereken uzmanlar lezzetli etin püf noktalarını anlattı ![]() TMMOB'a bağlı Gıda Mühendisleri Odası Eskişehir Temsilcisi İlkay Özel kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramlarında kesim işleminden sonra etin saklanması ve pişirilmesi konularında bilinçli davranılmasının insan sağlığı açısından son derece önemli olduğunu söyledi ![]() Özel AA muhabirine yaptığı açıklamada yeni kesilmiş hayvanın etindeki doymuş yağ asitleri oranı fazla olduğundan özellikle Kurban Bayramı'nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini söyledi ![]() Kalp damar hastalıkları ve hipertansiyonu bulunan kolesterol düzeyi yüksek kişilerin et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini anlatan Özel ''Hayvanların sağlık açısından en riskli bölgesi 'böbrek karaciğer beyinişkembe ve bağırsak' gibi sakatatlarıdır ![]() ![]() ![]() Özel etin iyi pişirilmemesinin insan sağlığına zararlı olduğunu ifade ederek pişmemiş etin hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar açısından risk oluşturduğunu bildirdi ![]() Etin dış yüzeyi kadar iç yüzeyinin de iyi pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Özel şöyle konuştu: ''Çok yüksek sıcaklıkta etin dış yüzeyinin ani pişirilmesi yerine daha düşük ısıda içinin de pişirilmesi sağlanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ''Kesim sıcaklığındaki eti 5-6 saat bekletmek gerekir'' Özel vatandaşların genelde kurban etini kesim sıcaklığındayken buzdolabına poşet içinde veya hava almayacak şekilde büyük parçalar halinde üst üste koyduğunu belirterek bu uygulamanın yanlış olduğunu kaydetti ![]() Etin kesildikten sonra bekletilmesinin önemli olduğunu ifade eden Özel ''Kesim sıcaklığındayken muhafaza edilen etlerin hava almayan bölgelerinde kısa sürede bozulmalar ve kokuşmalar oluşur ![]() ![]() ![]() Özel kesim sıcaklığındayken saklanmak için bekletilen etlerin kesinlikle sakatatlarla temas etmemesi gerektiğini belirterek şunları bildirdi: ''Etin dayanma süresi buzdolabı koşullarında 3-4 gündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|