Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
antlaşması, barış, hünkar, iskelesi

Hünkar İskelesi Barış Antlaşması

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hünkar İskelesi Barış Antlaşması

Osmanlılarla Ruslar arasında yapılmıştır Mehmed Ali Paşa'nın Mısır'da ayaklanması üzerine devletin güvenliğini sağlamak amacıyla Rusya'dan yardım isteyen II Mahmud Fransa'nın Mehmed Ali Paşa'ya destek çıkması üzerine Mehmed Ali Paşa ile anlaşmanın yolunu bulmaya çalıştı Rus birliklerinin Karadeniz boğazını geçerek Büyükdere önlerinde demirlemesi Fransa ve İngiltere'nin işine gelmedi Bunun üzerine Fransa ve İngiltere Padişah ile Mehmed Ali Paşa'nın arasını bulmaya çalıştılar

Böylece Padişah ile Mehmed Ali Paşa arasında 14 Mayıs 1833'de Kütahya antlaşması imzalandı Geleceğini güvence altına almak isteyen Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa Rus Çarı'na ittifak teklifinde bulunmuş Çar'ın teklifi kabul etmesiyle de Osmanlılarla Ruslar arasında Hünkar İskelesi Antlaşması imzalanmıştır Bu antlaşmaya göre:

Her iki devlet de huzur ve güvenlikleri için birbirine yardım edecek

1829 yılında imzalanan Edirne Antlaşması ile bu antlaşmada geçen diğer maddeleri onanmaktadır

Osmanlılar Ruslardan yardım istedikleri takdirde Rusya karadan ve denizden her iki tarafın da kararlaştırdığı sayıda bir kuvvetle yardım edecek

Yardım isteyen taraf yardıma gelen tarafın tüm masraflarını karşılayacak

Antlaşma sekiz yıl geçerli olacak

Bu savunma antlaşması 2 ay içerisinde onanacak ve onanan nüshalar İstanbul'da karşılıklı takas edilecek

Ayrıca antlaşmanın gizli maddesine göre; Rusya herhangi bir Batı devleti ile savaşa girerse Osmanlı Devleti Çanakkale Boğazı'nı Rusya ile savaşan devletin donanmalarına kapayacak Rus gemileri ise boğazdan rahatça geçebilecekti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com