![]() |
Osmanlı'da Kadın Hayatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı'da Kadın HayatıOsmanlı’da Kadın Hayatı; Batı’nın Osmanlı kadınına bakışı “Harem” eksenlidir ![]() Osmanlı sarayındaki haremi bir “Mutsuz kadınlar hapishanesi” olarak algılamışlar ![]() ![]() Oysa harem ![]() ![]() ![]() ![]() İkincisi: Kadının dikkat ![]() ![]() Yedi-sekiz senelik mecburi bir eğitim sürecinde çeşitli sınavlardan geçtikten sonra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Saraylı Ana”nın konağında haftanın belirli günleri yapılan “kadın kadına” toplantılarda güzel sesli hafızlar Kur’an okuduktan sonra ![]() ![]() Böylece “Saraylı Ana”nın konağı bir nevi “Halk Üniversitesi”ne dönüşürdü ![]() ![]() ![]() Zaten kitap okumak ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklarımızın doğru düzgün yetişmemesinde ![]() ![]() ![]() Malum “Yuvayı dişi kuş yapar ![]() Atasözü deyip geçmeyin: Bilirsiniz ![]() ![]() ![]() Önemsediğim atasözlerinden biri de işte bu “Yuvayı dişi kuş yapar” sözüdür ![]() ![]() ![]() Onu “ailenin bel kemiği” yapıyor ![]() İsveçli Prof ![]() ![]() “Ben Batılı bir âile hukuku profesörü olarak diyorum ki; Türk milletinin elinden âile nizâmını alınız ![]() ![]() Bu nizamın mimari kadındır ve bunun için de baş tacıdır! A ![]() ![]() ![]() Mareşal Moltke’nin söylediklerine de bir göz atalım: “İtiraf etmeliyiz ki; bizde bir genç kız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mareşal Moltke’nin sözlerini yüksek sesle tekrarlayalım: “Evin tek hâkimi kadındır ![]() Evin hâkimi olan topluma da hükmeder! Demek oluyor ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geleceğin padişahları (şehzadeler) bile onların elinde yetişir ![]() (Yavuz Bahadıroğlu ![]() ![]() *** Osmanlı’da en yüksek maaş kime veriliyordu? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAYITLAR İNCELENDİ Sancar şöyle konuştu; “Avrupalılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı Devleti’nde kadına olağanüstü hakların verildiğini anlatan Sancar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ADALETLİ DAĞILIM Sancar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GEÇMiŞE GÖNÜL VERDİ Aslı Sancar Aslı Sancar 1944”tte Amerika’da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alıntı ![]() |
![]() |
![]() |
|