Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
asya, kurultay, nasıldır, orta, türklerinde

Orta Asya Türklerinde Kurultay Nasıldır?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

• Eski Türklerde siyasi askerî ve ekonomik kararların alındığı meclise toy ya da kurultay adı verilirdi
  • Orta Asya Türk devletlerinden biri olan Hunlarda her yıl ilkbaharın beşinci ayında (Hazi*ran ayı) devlet işlerinin görüşüldüğü kurultay top*lanırdı Çeşitli şenliklerin ve spor etkinliklerinin yapıldığı bu toplantılarda bir taraftan da devlet iş*leri görüşülerek karara bağlanırdı Bu meclislere ileri gelen boylar davet edilir gelmeyenler devleti protesto etmiş kabul edilirdi Bu toplantılarda hü*kümdarların yanında her zaman hatun denilen hanımı oturur ve bazı elçileri kabul edebilirdi
  • Türkler hükümdara devleti yönetme yetki*sinin Tanrı tarafından verildiğine inanıyorlardı Tanrı tarafından verilen bu yönetme hakkına kut inancı denirdi Kutun kan yoluyla hükümdarın tüm erkek çocuklarına geçtiğine inanılırdı
  • Bütün hanedan üyelerinde kut olduğun*dan kendine siyasi ve askerî bakımdan güvenen kişi taht mücadelesine girebilirdi Bu durum Türk devletlerinde bölünmeye neden olurdu
  • Devletin devamı için baba – oğul veya kardeşlerin birbirleriyle mücadelesi normal karşı*lanırdı
  • Türk devletlerinde hükümdarlar yönetimi kolaylaştırmak için ülkeyi doğu ve batı olmak üzere ikiye ayırırdı
Hükümdarın Görevleri
• Türk milletini ekonomik yönden yüksek bir seviyede barış içinde hür olarak yaşatmak
• Orduyu idare edip ülke çapında asker toplamak
• Töre adı verilen toplumsal kuralları uygu*lamak
• Dağınık Türk boylarını toplayıp bir araya getirmek
• Meclisi toplantıya çağırıp yönetmek
• Devlet mahkemesine başkanlık etmek
• Adaletli olmak ve kanunları uygulamak
• Millete hizmet etmekti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com