Çanakkale Cephesinin Açılma Nedenleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çanakkale Cephesinin Açılma NedenleriÇanakkale Cephesinin Açılma Nedenleri Çanakkale Cephesinin Açılmasının Nedenleri 1 Doğu Avrupa'da Avusturya ? Macaristan ve Al*manya'ya karşı güç duruma düşen Rusya'ya İtilaf Devlet*lerinin yardım götürmek istemeleri2 İtilaf Devletlerinin ittifak devletlerine karşı Balkan*larda yeni bir cephe açmak istemeleri3 İtilaf Devletlerinin Osmanlı Devletini saf dışı edip topraklarını paylaşmak istemeleri4 İtilaf Devletlerinin ekonomisi bozuk olan Çarlığı Bolşeviklere karşı kuvvetlendirmek istemeleri![]() İtilaf Devletleri Çanakkale boğazını geçmek için yaptıkları saldırılarda başarılı olamadılar Bunun üzerine Gelibolu yarımadasına asker çıkardılar İtilaf Devletleri Gelibolu'daki savaşta yenilgiye uğradılar![]() Çanakkale Cephesinin Sonuçları 1 İtilaf Devletlerinin İstanbul'u işgal etmeleri gecikti![]() 2 Savaşın coğrafi alanı genişledi![]() 3 Çok sayıda asker öldü![]() 4 Mustafa Kemal ulusal kahraman oldu![]() 5 Çarlık yönetime yardım gönderilmesi engellendi Bu durum Çarlığı yıkıp Sosyalist bir yönetim kurmak isteyen Bolşeviklere yaradı![]() Not : Bolşevikler 1917 yılında Ekim Devrimi deni*len İhtilâlle Rusya'da Çarlığa son verdiler
|
|
|
|