Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
humayun, surrei

Surre-İ Humayun Nedir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Surre-İ Humayun Nedir?

Surre-İ Humayun Nedir?

Surre'nin gönderilmesinden sorumlu kişiye darü's-saade ağası denirdi Surre-i Humayun her yıl Recep ayının girmeisiyle başlar
12 recep günü surrenin yola çıkarılmasıyla sona ererdi O gün padişahın da törenlere katırlmasıyla surre-i humayun Üsküdar'dan uğurlanırdı Surre-i Humayun'a
geçtikleri yerden Hacca gitmek isteyen kişilerde katılırdı

Surre-i Humayun'un Şam'a ulaşmasından sonra surrenin götürülmesinden sorumlu surre emini
görevi Şam beylerbeyine devreder
beylerbeyi de surreyi Mekke'ye ulaştırarak dağıtımını sağlardı Surre'nin dağıtımı yapıldıktan sonra Mekke şerifinin teşekkür ve dua mektubu
müjdecibaşı aracılığı ile padişaha iletilirdi

Surre Tanzimat döneminden sonra Dolmabahçe ve Yıldız Sarayı'ndan yola çıkmıştır Daha sonraları Hicaz Demiryolu'nun yapılmasıyla bu yol kullanılmıştır I Dünya Savaşı sırasında Şam'a gönderilen surre
yenilgiyle sonuçlanan savaş sonrasında İstanbul'a geri gelmiş ve bu gelenek böylece sona ermiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com