Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
amen, antik, mısır, tanrısı

Mısır: Antik Mısır Tanrısı Amen

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mısır: Antik Mısır Tanrısı Amen

Antik Mısır Tanrısı Amen (Amon Amun Ammon Amoun)
Amun Ammon Amoun)

Amen (Amon Amun Ammon Amoun): "Amen" "saklı olan" demektir Hermopolis rahiplerine göre Yaratıcı Tanrı

Amen Teb'in baş tanrısıdır Eşi Ame-net'le birlikte ilk tanrılardan biridir Kutsal hayvanları kaz ve koçtur Orta Krallık Dönemi'nde sadece yerel bir tanrıydı; ama Tebliler Mısır'a hâkim olunca Amen önemli bir tanrı oldu 18 Hânedân'dan itibâren Tanrıların Kralı oldu Ünlü Amen Tapınağı Karnak dünyanın en büyük dinî yapısıdır 19 ve 20 Hanedanlar Amen'in “görünmeyen yaratıcı güç” olduğunu cennetteki dünyadaki engin derinlerde ve yer altı dünyasındaki hayatın temeli olduğunu düşünürlerdi[1]

Bugde’ye göre 19 ve 20 Hanedanlar Amen’in “görünmeyen yaratıcı güç” olduğunu; cennetteki dünyadaki engin derinlerde ve yeraltı dünyasındaki hayatın temeli olduğunu düşünürler ve kendisini Ra’nın formunda gösterir Amen ihtiyacı olan her adanmış dindarın koruyucusu olarak karşımıza çıkmıştır Sonraki inanışa göre Amen kendi kendini yaratmıştır Önceki Teb'li inanışa göre Amen Thoth tarafından başlangıçta varolan sekiz tanrıdan biri olarak yaratılmıştır Yeni krallık boyunca Amen’in eşi Mut “Anne” idi ve bunun Mısırlı eşiti “Büyük (ulu) anne” olarak görülmektedir Bu ikili (Mut ve Amen) Tanrı ve Tanrıça çiftini oluşturur bu diğer inanışlarda da görülür Oğulları ay tanrısı Khons’tur

Alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com