Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atatürk, devletçilik, ilkeleri

Atatürk İlkeleri (Devletçilik) Nedir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Devletçilik temel anlamıyla devletin ekonomik ha*yatın içine girmesidir Devletçilik bir ekonomi siya*setidir Atatürk’ün devletçilik anlayışı komünizmden farklıdır
Atatürk’ün devletçilik anlayışında devlet ekonomi*nin içinde yer almakla birlikte özel teşebbüsün önünde engel değildir Sermayesi olan vatandaşlar birkaç alan dışında diledikleri biçimde üretime katı*labilirler
Devletçilik ilkesi bir zorunluluk olarak ortaya çık*mıştır Cumhuriyetin ilanından sonra özel teşebbüs desteklenerek liberal bir ekonomi kurulmak isten*mişti ancak sermaye yetersizliği makine ve yedek parça sorunu teknik eleman azlığı gibi nedenler*den dolayı özel teşebbüs başarısız oldu Bu durum*da devlet ekonomik hayata müdahale etmek zo*runda kaldı
1933′ten itibaren I Beş Yıllık Kalkınma Planı ile dev*let ekonomik hayatın içinde yoğun bir şekilde yer almaya başladı Kısa zamanda devlet eliyle büyük sanayi tesisleri kuruldu Devlet tarafından dokuma ve şeker fabrikalarının yanında Karabük Demir Çe*lik Fabrikası gibi dev sanayi tesisleri oluşturuldu
1939′da II Beş Yıllık Kalkınma Planı hazırlandı An*cak II Dünya Savaşı çıktığından uygulanamadı
Uyarı: Devletçilik ilkesi doğrultusunda
* Beş Yıllık Sanayi Planları yapılması ve bu planlar doğrultusunda dokuma maden selü*loz seramik ve kimya gibi sanayi kollarında fabrika ve işletmeler kurulması
Sanayi yatırımlarını desteklemek için Sümerbank ve Etibank’ın kurulması
Eğitimsağlıkkültür ve sanat alanlarında yatırımların yapılması
* Faiz oranlarının ve temel tüketim mallarının fi*yatlarının devlet tarafından belirlenmesi
* Devlet bankalarının ve Merkez Bankası’nın kurulması
gibi inkılaplar ve çalışmalar yapılmıştır
Devletçilik halkçılık ilkesinin zorunlu bir sonucu*dur Ekonomik kalkınmada bölgeler arası farklı*lıkların giderilmesinde önemli rol oynamıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com