|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| bileşik, cümle, kullanılır, nedirbileşik |
Bileşik Cümle Nedir?-Bileşik Cümle Nasıl Kullanılır? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bileşik Cümle Nedir?-Bileşik Cümle Nasıl Kullanılır?Bileşik Cümle Nedir?-Bileşik Cümle Nasıl Kullanılır? Tek bir yüklemi olan ve içinde yan cümlecik bulunan cümlelerdir Yan cümlenin özelliğine ve yükleme bağlanışına göre değişik gruplara ayrılır![]() a Girişik Cümle: Yan cümleciğin fiilimsi olduğu cümlelerdir Örnek: “Çocukların sağlıklı büyümesi için gayret gösterilmeli ” cümlesinde “gayret gösterilmeli” yüklemdir Diğer söz öbeği zarf tümlecidir Bu tümleç içindeki “büyümesi” isim-fiili yan cümle yapmıştır Fiilimsi hangi öğe içindeyse görevi o öğeyle özdeştir Bu cümlede zarf tümleci içinde olduğundan kendisi de zarf tümlecidir![]() Örnek: “Çiçekleri koparan çocukları sonunda yakaladım ” cümlesinde “yakaladım” yüklemdir “Çiçekleri koparan çocukları” nesnedir Nesne içindeki “koparan” sıfat-fiili yan cümlecik yapmış yan cümleciğin görevi de nesnedir![]() Örnek: “Kimsenin kalbini kırmadan görevini yaptı ” cümlesinde “yaptı” yüklem “kimsenin kalbini kırmadan” zarf tümlecidir “Kırmadan” fiilimsi olduğundan yan cümleciktir![]() Örnek: Bazen yan cümlecik yüklemin içinde de olabilir ![]() Örnek: “Kimsenin bilmediği ıssız güzel bir yerdi ” cümlesi bir sıfat tamlaması olduğundan olduğu gibi yüklemdir Yüklem içindeki “bilmediği” sıfat-fiili sıfat görevindedir Yani yüklemin temel unsuru olan “yer” isminin tamamlayıcı öğesi olduğundan yan cümleciktir![]() Bazı cümlelerde ise fiilimsi yüklem görevindedir ![]() Örnek: “Romancının görevi okuyucuyu aydınlatmaktır ” cümlesinde “aydınlatmaktır” fiilimsisi temel cümleyi oluşturduğundan cümlede yan cümlecik yoktur Cümle basit bir cümledir![]() b Şart Cümlesi: Temel cümleye şart koşan bir yan cümlecikten oluşan cümlelerdir Yan cümle daima -se -sa şart kipiyle çekimlenir![]() Örnek: “Bir kişi daha olursa kadroyu tamamlıyoruz ” cümlesinde “tamamlıyoruz” yüklemdir “Bir kişi daha olursa ” öğesi ise şart bildiren yan cümleciktir![]() Örnek: “Sınava iyi hazırlanmışsa onu mutlaka kazanır ”cümlesinde “kazanır” yüklemdir “sınava iyi hazırlanmışsa” öğesi ise temel cümleye şart koşan bir yan cümleciktir![]() Şart anlamı veren her cümle yapıca şart cümlesi değildir ![]() Örnek: “Yarın gelmek üzere şimdi dağılabilirsiniz ” cümlesinde şart anlamı olmasına rağmen cümle yapısına göre şart cümlesi değildir “Gelmek” sözü fiilimsi olduğundan cümle girişik bileşik cümledir![]() c İlgi Cümlesi: Çekimlenmiş bir fiilden oluşan yan cümleciğin temel cümleye “ki” bağlacıyla bağlandığı cümlelerdir Temel cümle çoğu zaman “ki” den önceki öğedir![]() Örnek: “Anladım ki o da beni seviyormuş ” cümlesinde “anladım” yüklemdir “Neyi anladım?” diye sorarsak “o da beni seviyormuş” sözü gelir; bu nesnedir Aslında bir cümle olabilen söz öbeği nesne görevinde kullanıldığı için yan cümlecik oluşturmuştur Yükleme “ki” bağlacıyla bağlandığı için cümle ilgi bileşik cümlesidir![]() d İç İçe Bileşik Cümle: Cümle içinde bulunan başka bir cümlenin yüklemin bir öğesi durumunda bulunduğu ya da bir öğenin tamamlayıcısı olduğu cümlelerdir![]() Örnek: “İçeriye girerken duyduğum dışarıda bekle sözü beni korkuttu ” cümlesinde “korkuttu” yüklemdir “Korkutan ne?” sorusuna “dışarıda bekle sözü” cevap veriyor Özne olan bu öğenin içinde bulunan “dışarıda bekle” söz öbeği aslında bir cümle olabilir; çünkü “bekle” çekimlenmiş bir fiildir Cümle olabilecekken temel cümlenin öğesi durumunda bulunan bu öğe bir yan cümleciktir![]() Cümlenin yüklemine göre gösterdiği durum da çoğu zaman yapıyla birlikte adlandırılır ![]() Örnek: “Bu konuyu iyi bilmek çok önemlidir ” cümlesi yüklem isim soylu olduğu için isim cümlesi “bilmek” yan cümleciğinden dolayı bileşik cümledir İkisini birden ifade edecek olursak cümle bileşik isim cümlesidir![]() |
|
|
|