![]() |
Anlamlarına Göre Cümleler Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlamlarına Göre Cümleler Nelerdir?Anlamlarına Göre Cümleler Nelerdir? ![]() ![]() Ne kadar geriye bakarsanız ![]() ![]() Özü gerçek yaşam dayalı tiyatro yapıtları ![]() ![]() Sattığınız malların dökümünü çıkarıp karı hesaplayalım ![]() Olumlu Cümleler İkiye Ayrılır : Biçimce ve anlamca olumlu cümleler : Bu tür cümlelerde olumsuzluk bildiren hiçbir dil birimi kullanılmaz ![]() ![]() Ne zamandır gelmenizi bekliyorduk ![]() Biçimce olumsuz ![]() ![]() ![]() Seni sürekli eleştiren ve senin kuyunu kazan bu insanı nasıl bilmezsin? (bilirsin) Bu kadar çok döversen hangi çocuk yaramaz olmaz? (yaramaz olur) Olumsuz Cümle : Bir eylemin gerçekleşmediğini ![]() ![]() Aradığınız kişi burada yok ![]() Dünkü davranışlarınızı hiç tasvip etmedim ![]() Kimse olayın nedenini bilmiyor ![]() Olumsuz Cümleler İkiye Ayrılır : Biçimce ve anlamca olumsuz cümleler : Bu tür cümlelerde yüklem ya olumsuz bir eylemdir ya da yargı bildiren ad soylu bir sözcüktür ![]() Mutluluğunu herkesle paylaşsan da yalnızlığını paylaşamazsın ![]() Başarı ![]() ![]() Biçimce olumlu ![]() ![]() Kim demiş onu çok sevdiğimi? (sevmiyorum) O kadar sinirli ki ona parayı kaybettiğini söyle söyleyebilirsen ![]() ![]() Soru Cümlesi : Bir işin yapılıp yapılmadığını sormak ![]() ![]() ![]() Kardeşin eve geldi mi? Daha çok hangi kitapları okuyorsunuz? Olanları sana kim anlattı? Buraya nasıl geldin? Soru öğeleri kullanılarak soru cümleleri kurulabildiği gibi ![]() ![]() Gerçek Soru Cümlesi : Yanıt gerektiren ![]() ![]() Cümlenin öğelerinden birini ya da birkaçını öğrenmek için ![]() Bu elbiseyi mi aldınız? Hangi kitabı ne zaman okudunuz? Eylemin yapılıp yapılmadığını sormak için ![]() Ismarladığım kitapları alacak mısın? Anlaşılmayan bir düşünceyi ![]() ![]() Öğretmen gelmeyecek mi dediniz? Anlaşılmayan bir soruyu anlamak için ![]() Buraya neden mi geldim? Sözde Soru Cümlesi : Yanıt gerektirmeyen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önüne baksan kör müsün? (Azarlama) Bugün öğretmen gelir mi ki? (Olasılık) Bu yüksek notu almak sana mı kaldı? (Küçümseme) Nerde o günler? (Özlem) O zavallı kime kötülük edecek ki? (Onaylatma) Dilek (istek) Cümlesi : Bir dileği ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yarın bizde toplanıp bir güzel yemek yiyelim ![]() Çocuk tek kazansın da neresi olursa olsun ![]() Umarım işleriniz yolunda gidiyordur ![]() Ah şu bahar bir gelse ![]() ![]() İnşallah bütün düşlerin bir gün gerçek olur ![]() Allah sana uyuz versin de tırnak vermesin ![]() Gözün kör olsun ![]() Emir (Buyruk) Cümlesi : Emir kipiyle kurulan ya da gelecek zaman kipinin emir anlamıyla kullanıldığı cümlelere ![]() ![]() Sandalyeyi çek ![]() ![]() Öğretmeniniz izinli ![]() ![]() Herkes ödevlerini önümüzdeki hafta getirecek ![]() ![]() Şuraya da bir halı ser ![]() ![]() Sen de çalış ve para kazan artık ![]() Ünlem Cümlesi : Korku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ah ![]() Kapıyı açtım ki bir de ne göreyim! Oh ![]() ![]() O… kimler gelmiş ![]() Elimi cebime attım ki cüzdan yok! |
![]() |
![]() |
|