|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatım, bozuklukları, cümlenin, kaynaklanan, ögelerinden |
![]() |
Cümlenin Ögelerinden Kaynaklanan Anlatım Bozuklukları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cümlenin Ögelerinden Kaynaklanan Anlatım BozukluklarıCümlenin Ögelerinden Kaynaklanan Anlatım Bozuklukları Cümleler duygu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşağıdaki cümleleri inceleyelim ![]() • Burası bu tartışmanın ne yeri ne de zamanı ![]() "Burası bu tartışmanın yeri" olmayabilir ama "burası bu tartışmanın zamanı ![]() ![]() ![]() ![]() • Okulun onarımı üç ay içinde bitecek ve eğitime başlayacaktır ![]() Bitecek olan "okulun onarımı"dır ![]() ![]() ![]() • O seni inandırmak için yalvarıyor ![]() ![]() İnandırmaya çalışan "o"dur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Senin bu işi yapacağına inanıyor ve bekliyorum ![]() "bekliyorum" yüklemi geçişli bir eylem olduğundan bir nesne ile kullanılması gerekirdi ![]() ![]() • Gençlerimizi sevmeliyiz ![]() ![]() "gençlerimizi" sözcüğü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Dişçi çocuğun dişini çekip eve gönderdi ![]() "Dişçi çocuğun dişini çektikten sonra onu evine gönderdi" olmalıydı ![]() • Evin eşyaları boşaltıldı ve yakıldı ![]() Bu cümlede yakılan nedir? Ev mi yoksa eşyalar mı? Aşağıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluklarını gidermeye çalışın ![]() ![]() ![]() • Ayşe'yi çok sever ![]() ![]() • Bütün kitapların adı listeye yazıldı ve kütüphanedeki raflara yerleştirildi ![]() • Öğretmen sayısı çok olan bölgelerden alıp az olan bölgelere vereceğiz ![]() |
![]() |
![]() |
|