![]() |
Cinas Nedir?-Cinas Nasıl Yapılır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cinas Nedir?-Cinas Nasıl Yapılır?Cinas Nedir?-Cinas Nasıl Yapılır? Mısra sonlarında sesteş sözcüklerle yapılan uyaklara cinas sanatı denir ![]() Kısmetindir gezdiren yer yer seni Arşa çıksan da bu akıbet yer yer seni ![]() Bu ne güzel bir gül Hiç ağlama hep gül ![]() Anlamları ayrı olduğu halde söyleniş ve yazılış bakımından birbirine benzeyen kelimeleri bir arada kullanma ![]() Eski edebiyatçılar bir kelime oyunu olan cinas sanatını çok severlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçi ey dil yar için yüz verdi yüz mihnet sana Zerrece kat'-ı muhabbet etmedin rahmet sana beyti olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Eyleme vaktini zayi ![]() ![]() Hece sayısı fazla olan kelimeler arasında cinasa mürekkep tam cinas (cinas-ı tam-ı mürekkeb) denir ![]() Söylerken o sözleri kızardı Hem hazzeder ![]() ![]() beytinde olduğu gibi ![]() ![]() ![]() Dediler oldu bir iken ikişer Çıktılar harice birer ikişer beyti gösterilebilir ![]() ![]() ![]() Ruhsarını ey dilber âyineye benzettim Vah vah ne hata ettim ayı neye benzettim ![]() Başı ve sonu birbirine benzeyen kelimeler arasında da cinas yapılabilir ![]() ![]() Caniler içinde kaldı Naci ![]() Cinas sanatı sadece divan edebiyatına mahsus değildir ![]() ![]() Gümüş kollar ![]() ![]() ![]() Modern şairlerden bazıları da cinasa bas vurmuşlardır ![]() Nice bin dalgalı Tekbir oluyor tek bir ses Behçet Necatigil'in aşağıdaki dört mısraında ise yaş kelimeleri anlam bakımından farklıdır: Yastıklarda gözyaşları mı var yaş Sağlam duvar tepserir güherçile yaş Nice şiirler yıllar yılı açmaz Parlar birden magnezyum yaş ![]() CİNAS Yazılışları aynı ![]() ![]() —Niçin kondun a bülbül kapımdaki asmaya Ben yarimden ayrılmam götürseler asmaya ![]() —Göl kıyısındaki sazların arasında bir saz sesi geliyordu ![]() — Kara gözler ![]() Sürmeli kara gözler ![]() Gemim deryada kaldı ![]() Gözlerim kara gözler ![]() —Kalem böyle çalınmıştır yazıma ![]() Yazım kışıma uymaz ![]() ![]() —Böyle bağlar ![]() Yar başın böyle bağlar ![]() Gül açmaz ![]() ![]() Yıkılsın böyle bağlar ![]() |
![]() |
![]() |
|