![]() |
Ki Bağlacının Yazımı Nasıldır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ki Bağlacının Yazımı Nasıldır?ki bağlacının yazımı nasıldır? Sadece “ki” biçimi vardır ![]() Kendinden önceki ve sonraki kelimelerden ayrı yazılır ![]() Türkçe değil ![]() ![]() “ki” ile başlayan bir ara cümle asıl cümlenin içinde kısa çizgiler arasında verilebilir: Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli- Yağmur yağmadı ki mantarlar ortaya çıksın ![]() Atatürk diyor ki: … Bir şey biliyor ki konuşuyor ![]() Ben ki hep sizin için çalıştım ![]() Sınavı kazanabilir miyim ki… Baktım ki gitmiş ![]() Ancak bu bağlaç birkaç örnekte kalıplaşarak bitişik yazılmaktadır ![]() belki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) “ki” bağlacının ve “-ki” ekinin yazımı: Türkçede üç çeşit “ki” vardır:Bağlaç olan“ki” ![]() ![]() ![]() ![]() Dilimizdeki bu üç farklı “-ki”yi birbiriyle karıştırmamak için şu pratik yöntemleri uygulayın ![]() *Cümle içerisinde –ki’den sonra –ler çokluk ekini getirebiliyorsanız o –ki zamir olan –ki’dir ![]() Ayrıca zamir olan –ki’nin bir ismin yerini tuttuğunu ve genellikle zamirlerin üzerine geldiğini de unutmayın ![]() —Arabam bozuldu ![]() —Onunki(ler) seninki(ler)den daha iyi olmuş ![]() Görüldüğü gibi cümle içerisinde –ki zamirinden sonra –ler ekini getirdiğimizde cümlenin yapısında herhangi bir bozukluk meydana gelmiyor ![]() ![]() *Sıfat yapan –ki de sıfat tamlaması kurar ![]() ![]() ![]() —Sokaktaki çocuklara sahip çıkmamız gerekiyor ![]() —Sınıftaki öğrenciler dışarı çıksın ![]() Görüldüğü gibi sıfat yapan –ki’yi alan sözcüğün hemen önündeki isme hangi sorusunu yöneltebiliyoruz ![]() ![]() *Bağlaç olan “ki” ise daima ayrı yazılır ![]() ![]() ![]() ![]() *Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini ![]() *Sen ki dünyalara değersin ![]() ![]() *Şimdi anlıyorum ki o yaptıklarım bir hataydı ![]() Görüldüğü gibi bağlaç olan –ki cümleden çıkartıldığında cümlenin anlamında bir daralma olsa da yapısında ciddi bir bozukluk olmuyor ![]() ![]() NOT: Mademki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|