Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dönemi, metinler, nelerdir, tanzimat, öğretici

Tanzimat Dönemi Öğretici Metinler Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tanzimat edebiyatında gazetelerle birlikte öğretici metinler yapı değiştirmiş Batılı öğretici metinler edebiyatımıza kazandırılmıştır
Tanzimat döneminde Şinasi Namık Kemal’le başlayan gazetecilik çok gelişmiş ve gazete etkili bir iletişim aracı olmuştur Bu gazetelerde makale fıkra deneme tenkit gibi öğretici metinlere de yer verilir
Ayrıca anı günlük mektup gibi türler Tanzimat’ la birlikte önem kazanmış ve Batılı bir hüviyete bürünmüştür Şunu da unutmamak gerekir ki bu dönemin bir çok edebi türünde öğreticilik hakimdir
Bu dönem öğretici metinlerin genel özellikleri:
- Divan edebiyatındaki münacat methiye dua gibi bölümler yoktur
- Toplumsal konulara ve sorunlara yer verilmiştir
- Hürriyet eşitlik kanun bilim ve teknikle ilgili Batılı kavramlar konu olarak işlenmiştir
- “Sanat toplum içindir” anlayışı benimsenmiştir
- Öğretici metinler toplum için toplumun anlayacağı bir dille yazılmıştır
- Tanzimat Dönemi Edebiyatı öğretici metinlerinde ikilik yani eski-yeni yerli-Batılı çatışması temada dilde (Arapça Farsça kelime ve kavramlarla–yeni kavramlar) ifade biçimlerinde varlığını hissettirmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com