|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatım, hakkında, kompozisyon, nelerdirkompozisyonda, şekilleri |
![]() |
Kompozisyon Anlatım Şekilleri Nelerdir?-Kompozisyonda Anlatım Şekilleri Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kompozisyon Anlatım Şekilleri Nelerdir?-Kompozisyonda Anlatım Şekilleri HakkındaKompozisyon Anlatım Şekilleri Nelerdir?-Kompozisyonda Anlatım Şekilleri Hakkında Açıklama Tartışma Kanıtlama Hikaye Etme (Öyküleme) Tasvir Etme Konuşmalı anlatım (Diyalog) Özlü anlatım Manzum anlatım Herhangi bir konuyu konuşmaya veya yazmaya başlamadan önce (bilgilendirmek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlatılmak istenenler için hangi tür seçilirse seçilsin ifade; mutlaka doğru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıda etkili ve güzel bir yazı yazabilmek için nelerin bilinmesi gerektiği üzerinde durduk ![]() ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() Açıklama Açıklama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herhangi bir özlü sözü açıklamak gerektiği zaman önce ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tartışma Tartışma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğruluğu herkesçe kabul edilen konular üzerinde tartışmak yersizdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tartışmada ![]() ![]() ![]() ![]() Kanıtlama Ortaya atılan herhangi bir konu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kanıtlamada önce ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hikaye Etme Yaşanmış veya yaşanması mümkün olayların anlatıldığı hikâye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu anlatım biçimi ![]() ![]() ![]() ![]() Tasvir Etme Tasvir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tasvir başlı başına bir edebî tür olmadığı hâlde roman ve hikâye gibi eserlerde olayların ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanı konu alan tasvire portre denir ![]() Tasvir örnekleri HOROZ Sırtında sanki kanla ![]() ![]() ![]() ![]() Yerde bir şey bulup “gıt gıt” diye çağırması ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() − Gıt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer Seyfettin KÖHNE KAMYON [color="gray"]Her yanı gıcırdayıp tangır tungur sallanan ve art borusundan bir lokomotif bacası gibi dumanlar çıkaran bu köhne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Y ![]() ![]() Konuşmalı Anlatım Herhangi bir konu üzerinde iki veya daha çok kimsenin karşılıklı konuşturulduğu anlatım biçimine konuşmalı anlatım (diyalog) denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konuşmalı anlatımda aşağıdaki hususlara dikkat edilir: a) Kişilerin konuşmaları kendi karakterlerine ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Konuşmalar ![]() ![]() c) Cümleler ![]() ![]() d) Sözün gelişinden kimlerin konuştuğu açıkça anlaşılıyorsa gereksiz açıklamalara ve ayrıntılara yer verilmez ![]() e) Karşılıklı konuşmalar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konuşmalı anlatım örnekleri NE ALIRSINIZ? Yahya Kemal ![]() ![]() − Buyurun beyim ![]() Yahya Kemal tebessümle: − Evlat ![]() ![]() * * * ![]() ![]() ![]() − Ayıp oldu be Şükrü kardeş ![]() ![]() − Şu adam olmasın? − Belki de odur ![]() ![]() Adamın yanına giderler: − Bayım ![]() − Mustafa ![]() ![]() ![]() Birbirinin kulağına: − Mustafa ![]() ![]() − Hamdi diyecek değil ya ![]() ![]() ![]() ![]() − Aklı sıra bizi kandıracak ![]() − Bayım ![]() Aziz Nesin ![]() Özlü Anlatım Özlü anlatım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özlü anlatım örnekleri ØAvcı ne kadar al bilse ![]() ![]() ØHayvan ölür ![]() ![]() ![]() ØRüzgâr eken fırtına biçer ![]() ØSöz var ![]() ![]() ![]() ![]() ØBir memleketin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Atatürk) ØTürk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır ![]() (Atatürk) ØAkıl yaşta değil baştadır ![]() ![]() (Cenap Şahabettin) ØCanı ![]() ![]() (Nizamî) ØKomşularından av kapmak aslanlara ayıptır ![]() ![]() (Mevlânâ) Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi (Kanunî) Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası ![]() Dostunun yüz karası ![]() ![]() (Mehmet Âkif) Anladım işi ![]() ![]() ![]() Marifet bu ![]() ![]() (Necip Fazıl) Manzum Anlatım Duygu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örnekler BENİM BUNDA KARARIM YOK Benim bunda kararım yok ![]() Bezirgânım matâım çok; alana satmağa geldim ![]() Ben gelmedim dava için; benim işim sevi için Dostun evi gönüllerdir ![]() ![]() Dost esriği deliliğim ![]() Değşürüben ikiliğim birliğe bitmeğe geldim ![]() Ol hâcemdir ben kuluyam ![]() Ol hâcemin bahçesinde şâd olup ötmeğe geldim ![]() Bunda biliş olan canlar anda bilişirlerimiş Bilişüben hâcemile hâlim arz etmeğe geldim ![]() Yûnus Emre âşık olmuş; ma’şûka derdinden ölmüş Gerçek erin kapısında hâlim arz etmeğe geldim Yunus Emre GÖNÜL Bağından her güzel bir gül seçerdi ![]() Bundan mı sarardın soldun ![]() Kadınlar geçerdi ![]() ![]() Bir zaman aşk için yoldun ![]() Dünyaya baksan da gülümser gibi Uzuyor hayatın bir keder gibi ![]() Ellerde dolaşan kadehler gibi Yıllarca boşaldın ![]() ![]() Çare yok ![]() ![]() Hasretin tükenmez yaşın dinse de ![]() Gençliğin hoş geçti ![]() Sanmam ki bahtiyar oldun ![]() Faruk Nafiz Çamlıbel |
![]() |
![]() |
|