De Bağlacı Nasıl Yazılır? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
De Bağlacı Nasıl Yazılır?De bağlacı nasıl yazılır? Her zaman kendinden önceki ve sonraki kelimelerden ayrı ve “de da” şeklinde yazılır; bitiştirilmez “te ta” şeklinde yazılmaz![]() “ya” ile birlikte kullanıldığında da ayrı yazılır: “ya da” İsimlerden sonra da kullanılabilir fiillerden sonra da![]() Kelimenin son hecesine kalınlık-incelik bakımından uyar ![]() Ama ünsüz uyumuna bağlı değildir yani -te -ta şekilleri yoktur![]() Vurgulanarak okunur ![]() Gölgende ban da bana da yer ver ![]() Ateşten kızaran bir gül arar da Gezer bağdan bağa çoban çeşmesi ![]() Bu soruyu Ali de mi bildi? Sorsan da söylemem ![]() Çalış da çalış… Büyüyecek de bana bakacak ![]() Çalışıp da kazanacaksın ![]() Alacak ya da [3] almayacak ![]() “de” bağlacının ve “de” bulunma durum ekinin yazımı: “de” “da” bağlacı da tıpkı “ki” bağlacı gibi ayrı bir sözcük olduğu için daima ayrı yazılır Bulunma durum eki olan “-de -da -de -ta” ise eklendiği sözcüğe bitişik yazılır “de da” bağlacıyla “-de -da -te -ta” ekleri birbiriyle karıştırılmamalıdır Pratik olarak birbirinden şu şekilde ayırt ederiz: Cümle içerisinde cümleden “de”yi çıkartırız eğer cümlenin yapısında bir bozukluk olmuyorsa o “de” bağlaçtır Cümlenin yapısı bozuluyorsa o “de” bulunma durum ekidir![]() *Kitap da alacağım (Kitap alacağım)*Sen de onun gibisin (Sen onun gibisin)Görüldüğü gibi bağlaç olan “de da” cümleden çıkartıldığında cümlenin yapısında bir bozukluk olmuyor Şimdi de aşağıdaki örnekleri inceleyelim:*Sende bir şeylerim kaldı (Sen bir şeylerim kaldı)*Onu otobüste gördüm (Onu otobüs gördüm)Görüldüğü gibi bulunma durum eki cümleden çıkartıldığında cümlenin yapısı bozuluyor ![]() Önemli uyarı: Bağlaç olan “de da”nın kesinlikle “te ta” biçimi yoktur![]() *Sana kazak ta alacağım (yanlış)*Sana kazak da alacağım (doğru)Ayrıca bağlaç olan “de da” bir özel isimden sonra gelirse kesme işaretiyle ayrılmaz![]() *Bize Ahmet’de gelecek (yanlış)*Bize Ahmet de gelecek (doğru)
|
|
|
|