Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bağlı, cümle, hakkında, nedirsıralı, sıralı

Sıralı Bağlı Cümle Nedir?-Sıralı Bağlı Cümle Hakkında

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

En az iki yüklemi bulunan cümlelerdir
Örnek: “Kalktı gitti” cümlesinde “kalktı” ve “gitti” yüklemleri birbirinin öğesi durumunda bulunmayan ayrı yüklemlerdir ve sıralı cümle oluşturmuşlardır

Eğer yüklemler birbirlerine bir bağlaçla bağlanmışlarsa buna bağlı cümle denir

Örnek: "Aradım fakat evde yoktun” cümlesinde “aradım” cümlesiyle “evde yoktun” cümlesi birbirine “fakat” bağlacıyla bağlanmıştır Dolayısıyla bağlı cümle oluşturmuştur

Örnek: “Seni çağırdım çünkü sana bir haberim var

Örnek: “Mademki sen de gelecektin niçin bana haber vermedin?”

Örnek: “Ne konuyu biliyorsun ne de öğrenmeye çalışıyorsun” cümleleri değişik bağlaçlarla bağlanan bağlı cümlelerdir

Sıralı cümlelerde yüklemlerin ortak öğesi bulunabilir Bu tür cümlelere bağımlı sıralı cümle denir

Örnek: “Öğrenciler kitaplarını aldılar çantalarına koydular” cümlesinde “aldılar” birinci cümlenin yüklemidir “Öğrenciler” özne “kitaplarını” nesnedir İkinci cümlenin yüklemi “koydular” dır Bu cümlenin de öznesi “öğrenciler”; nesnesi “kitaplarını”dır Görüldüğü gibi hem “aldılar” hem “koydular” yüklemlerinin özneleri ve nesneleri ortaktır Bu nedenle cümle bağımlı sıralı cümledir

Sıralı cümlede yüklemlerin hiçbir ortak öğesi yoksa cümle “bağımsız sıralı cümle” adını alır

Örnek: “Çocuklar bahçede oynuyordu; anneleri onları bekliyordu” cümlesinde “oynuyordu” ve “bekliyordu” yüklemlerinin hiçbir ortak öğesinin olmadığını görüyoruz Dolayısıyla cümle bağımsız sıralı cümledir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com