Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kullanılan, kısaltma, kısaltmalar, nedirsık

Kısaltma Nedir?-Sık Kullanılan Kısaltmalar

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kısaltma Nedir?-Sık Kullanılan Kısaltmalar

Kısaltma Nedir?-Sık kullanılan Kısaltmalar

Kısaltmalarda herkesçe uyulan genel bir sistem bulunmamakla birlikte dilimizde bazı esasların yerleştiği de görülmektedir Kısaltmalarla ilgili bu esasları şöyle gösterebiliriz:
1 Kuruluş kitap dergi ve yön adlarının kısaltmaları genellikle her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: TBMM TDK (Türk Dil Kurumu) TK (Türk Kültürü) GD (güneydoğu)
Ancak bazı kısaltmalarda kısaltmanın akılda kalabilmesi için yeni bir kelime türetme amacıyla bazen özellikle son kelimenin birkaç harfinin kısaltmaya alındığı görülür:İLESAM (İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) SEKA (Selüloz ve Kâğıt Sanayii Kurumu) TÖMER (Türkçe Öğretim Merkezi
Büyük harflerle yapılan kısaltmalarda genellikle nokta kullanılmaz Ancak bazı örneklerde nokta konulması gelenekleşmiştir:MÖ PK(Posta Kutusu) TC(Türkiye Cumhuriyeti)
2 Kuruluş kitap dergi ve yön adlarıyla element ve ölçülerin dışında kalan kelime veya kelime gruplarının kısaltılmasında ilk harfle birlikte kelimeyi oluşturan temel harfler (genellikle ünsüzler) dikkate alınır Kısaltılan kelime veya kelime grubu özel ad unvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins ismi ise ilk harf küçük olur: İng(İngilizce) Alb (Albay) Kocatepe Mahkim (kimya) sf (sıfat) çev (çeviren)
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin oku*nuşu; büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kısaltmanın son har*finin okunuşu esas alınır: kg'dan cm'yi THY'de TV'den
Ancak kısaltması büyük harfle yapıldığı hâlde bir kelime gibi okunan kısaltmalara getirilen eklerde bu okunuş esas alınır: ASELSAN'da BOTAŞ'ın NATO'dan UNESCO'ya

Sık kullanılan kısaltmalardan bazıları

AB Avrupa Birliği GönGönderenageAdı geçen eser HstHastahaneAptApartman hzlHazırlayanArş GörAraştırma GörevlisikgKilogramAsbAstsubaykmKilometreAsistAsistan krşKarşılaştırınızAtğmAsteğmenLPGLikit petrol gazıBBayLtdLimitetbelgeç Belgegeçer (faks)madMaddebkBakınız MdMüdürBnBayan MürMüracaatBöl BölümNoNr NuNumarabs Baskı basım OprOperatörBşkBaşkan BaşkanlıkÖğÖğretmenCCilt örÖrnekCadCadde SSayıçevÇeviren sSayfadkDakika SnSayınDoçDoçent snSaniyedrlDerleyentlfTelefonEnsEnstitüYardDoçYardımcı DoçentgGramYay YayıngnGenel yy Yüzyıl

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com