![]() |
Dolaylı Tümleç Nedir?-Dolaylı Tümleç Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dolaylı Tümleç Nedir?-Dolaylı Tümleç HakkındaDolaylı Tümleç Nedir?-Dolaylı Tümleç Hakkında Yüklemin yöneldiği ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Elindeki kitap ve defterleri bana verdi ![]() cümlesinde altı çizili öğeyi bulabilmek için yükleme “kime” sorusunu soruyoruz ![]() ![]() ![]() “Sizinle ancak yaza görüşürüz ![]() cümlesinde altı çizili sözcük de “-e” hal ekini almıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kimseye sormadan dışarı çıktı ![]() cümlesinde ise altı çizili öğeyi bulmak için yükleme “nereye” sorusunu soruyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Görüldüğü gibi sorular ve cevapların aynı ekleri alması koşulu ![]() ![]() Aynı durumu “-de” ve “-den” eklerinde de görebiliriz ![]() "Beni sınıfta iki saattir bekliyormuş ![]() cümlesindeki altı çizili öğeyi cevap olarak almak için ![]() ![]() ![]() “Hepimiz iki saattir ayakta bekliyoruz ![]() cümlesinde ise altı çizili öğeyi bulabilmek için yükleme “nasıl” sorusunu sormamız gerekiyor ![]() ![]() ![]() “O ![]() ![]() cümlesinde altı çizili öğe “nereden” sorusuna cevap vererek dolaylı tümleç olmuş ![]() “Senin de gelmeni yürekten isterdim ![]() cümlesinde altı çizili öğe “nasıl” sorusuna cevap verdiğinden dolaylı tümleç değildir ![]() “Şu elmadan üç kilo verir misin?” cümlesinde altı çizili öğeyi bulmak için “neyden” sorusunu yükleme soruyoruz ![]() ![]() “Hastalandığından gelmedi ![]() cümlesinde altı çizili öğeyi ise “niçin” sorusuyla buluyoruz ![]() ![]() ![]() Örnekleri daha da çoğaltabiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|