İsim Cümlesi Örnekleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İsim Cümlesi Örnekleriİsim Cümlesi Örnekleri Yüklemi isim ya da isim soylu sözcük olan cümleler yük*lemine göre isim (ad) cümlesidir Yüklemi fiil olmayan her cümle isim cümlesidir:"Ben dünyadan bihaber bir çocuğum ""Şimdi o dünyadan hiçbir haber yok ![]() "Yok bizi arayan soran kimsemiz ""Gün gelince biz değil miyiz ölen?" "Hangi resmime baksam ben değilim ""Efkâr ettiğimiz şey memleketin halidir "* İsim cümlesinde yüklem olan isim ya da isim soylu sözcük*ler ekfiil (ekeylem) alarak yüklem olur:"Gökyüzünün başka rengi de varmış ""Alçakgönüllü adamdın" "Akşama sabaha yolcudur ""İçliyimdir herkes kadar ""Bir leylak bahçesisin karşımda ""Zaman da bir kozadır ipekböceğimBir dışındayız bir içinde"* Ekfiilin olumsuzunda "değil" kullanılır; ancak "değil" yalnız başına bir cümlenin yüklemi olmaz: "Sevda değil beni böyle ağlatan " Yüklem"Yalnız yaşamak kolay değil ""Bunları anlatan bir kişi değil "* Ekfiilin geniş zamanında üçüncü tekildeki "-dır -dir" eki çoğu zaman düşer "-dır -dir" eki düşse de bu sözcüklerde yine ekfiil vardır:"Bu bir kılıçbalığının öyküsü(dür)" "İstanbul limanı bu günlerde tenha(dır)" "Bu türkünün yüreğinde sancı var(dır)" "Aramızda(dır) uzun zamandır yüzünü görmediklerimiz ""Senin ışıklı günlerin Benim iyimser dostlarım Hepsi hepsi şiirde(dir)"* Fiilin dışındaki farklı türlerden sözcükler ya da söz öbekleri isim cümlelerinde yüklem olarak kullanılabilir: "Bütün benliğimizi saran korkuydu " (isim)"Başka birisi yok beni duyan " (İsim)"Yalanmış bize gerçek diye anlatılanlar " (İsim)"Siz Ali Bey Veli Beyefendi busunuz (Zamir)"Gelecekler önünde suçlusunuz " (Adlaşmış sıfat)"Ama nedir çağlar üzre ![]() "Beni senden güçlü kılan?" (Zamir) "Gözlerinin rengi ne güzeldi!" (Adlaşmış sıfat) "Girmek üzereyim dar kapısından O eski rüyalar âleminin " (Edat grubu)"Nedir bu adamlardan çektiğim?" (Zamir) "Kış ortasıydı bizim geldiğimiz zaman " (Ad tamlaması)"Herkesi canından bezdiren fabrikaların gürültüsüydü " (Ad tamlaması)"Suda yıldızların parıltısıdır "Bu karanlıkta bazı bazı çakan " (Ad tamlaması)"Benim sadık yârim kara topraktır " (Sıfat tamlaması)"Cehaletin ilacı okumaktır " (Fiilimsi-isimfiil)"Bu vatan toprağın kara bağrında "Sıra dağlar gibi duranlarındır " (Fiilimsi grubu)"Bir hastanın nabzı gibidir sesler " (Edat grubu)* Mastarlar da ekfiil alarak isim cümlesinin yüklemi olur: Hayattaki en zor şey alışmakmış ![]() Sabretmekti yapabildiğimiz tek şey
|
|
|
|