|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| işaretleri, kullanıldıkları, nerelerdir, noktalama, yerler |
Noktalama İşaretleri Ve Kullanıldıkları Yerler Nerelerdir? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Noktalama İşaretleri Ve Kullanıldıkları Yerler Nerelerdir?Noktalama İşaretleri ve kullanıldıkları yerler nerelerdir? Nokta ( )a Cümle sonunda yer alır![]() Teslime’nin İbrahim Erdem’i sevdiğini biliyorum ![]() b Kısaltmalarda kullanılır![]() vb T C Prof Dr![]() TBMM TDK MEB AB TÜBİTAK gibi kısaltmalarda nokta işareti kullanılmaz![]() c Sayılarda sırayı belirtir![]() I Dünya Savaşı IV Murat 10 öğrencid Tarih yazımında kullanılır![]() 10 03 2005Virgül ( )a Eş görevli sözcük sözcük grupları ve cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılır![]() Matematik fen fizik biyoloji gibi sayısal lere ilgi duydu![]() b Cümle içindeki ara sözleri ve ara cümleleri ayırmak için kullanılır![]() Beklenmedik bir anda bunu bilmeliydik çıkıp geldi![]() c Hitap sözcüğünden sonra kullanılır![]() Sevgili dostum yine kalbini kırdım değil mi?d “evet hayır yok” gibi sözcüklerden sonra kullanılır![]() Evet bu sözleri duymak beni gerçekten mutlu etti![]() e Cümlede özellikle vurgulanması gereken sözcükten sonra kullanılır![]() Cem Semih’e bu sözleri söylemiş olamaz![]() Noktalı Virgül a Bağlı cümleleri ayırmak için kullanılır![]() Kitaplar kısa sürede okunur; raflara yerleştirilir ![]() b Virgülle sıralanmış grupları ayırmak için kullanılır![]() Yaban Çalıkuşu Ateşten Gömlek roman; Yüz Akı Diyet hikâye; Hemşirem İçin şiirdir![]() c “ama fakat” gibi iki cümleyi birbirine bağlayan edatlardan önce kullanılır![]() Bugün Ankara’ya yağmur yağmış; ama biz görmedik ![]() İki Nokta a Örneklerden önce kullanılır![]() Kişi zamirleri şunlardır: ben sen o biz siz onlar![]() b Açıklaması yapılacak cümlenin sonunda kullanılır![]() Mutluluklarını gölgeleyen bir şey vardı: Ayrılık ![]() c Konuşma metinlerinde konuşan kişilerden sonra kullanılır![]() Babam: Hoş geldiniz Mustafa:Teşekkür ederim ![]() Örnekler ve açıklamalar dışında iki nokta işaretinden sonra büyük harfle başlanır ![]() Üç Nokta (…) a Bitmemiş yarım kalmış cümlenin sonunda kullanılır![]() Ümit Can’ın da söyleyecek sözleri vardı ki… b Söylenmek istenmeyen söz yerine kullanılır![]() Sonunda G… ile görüşüp bir yarışma düzenlenmesine karar verildi ![]() c Alıntılarda atlanan yerleri göstermek için kullanılır![]() “… kitaplarını masanın üzerine bırakıp pencerenin yanında duran sandalyeyi getirdi Yavaşça oturup kimseye selam vermedi ”Soru İşareti (?) a Soru anlamı taşıyan cümlelerden sonra kullanılır![]() Bu sorunun cevabını biliyor musunuz? b Cümle içerisinde bilinmeyin bir ifade yer tarih vb için kullanılır![]() Muhsin Efendi 1412 – ? yılları arasında Horasan’da yaşadı![]() Ünlem İşareti (!) a Heyecan ifade eden (sevinç korku hayret acı vb ) sözcük ve cümlelerden sonrakullanılır ![]() “İmdat!” diye bir ses işitti ![]() b İfadeye alay anlamı katmak için kullanılır![]() Bu yıl çok çalışacak (!) Derslerinin hepsinden yüksek notlar alacakmış (!) c Hitaplarda kullanılır![]() Ey Türk Gençliği! Tırnak İşareti (” “) a Başkasına ait aktarılan sözler tırnak işareti içerisinde gösterilir![]() “Sen dinlenmeden iyileşemezsin ” dedi![]() b Cümlede vurgulanmak istenen söz veya söz grupları tırnak işareti içerisinde gösterilir![]() Bu sorunu çözmek için “Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne” bir dilekçe yazınız ![]() Kesme İşareti ( )a Özel isimlere gelen çekim eklerinden önce kullanılır![]() Aydın’ın mezuniyet törenine gidemedik ![]() b Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için kullanılır![]() AB’ye uyum süreci uzun zaman alacak ![]() c Sayılardan sonra gelen ekleri ayırmak için kullanılır![]() Okula 12′nci öğrenci olarak kaydoldum ![]() Özel isimlerden sonra gelen yapım eklerinden önce kesme işareti kullanılmaz ![]() İstanbullu örneğinde olduğu gibi ![]() Konuşma Çizgisi (-) Konuşma cümlelerinden önce kullanılır Küçük kız elini uzattı:Haydi tut ![]() Neden? Barışmak için ![]() Birleştirme Çizgisi (-) Cümle içerisindeki ara söz veya cümleleri ayırmak için kullanılır ![]() Görenler hayret ederdi Arabasına kimse eski diyemezdi Bu araba – dede yadigârı -onunla bütünleşmişti
|
|
|
|